Η μετοχή της Tesla κέρδισε φέτος πάνω από 500%, ενώ τα κέρδη για τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων ξεπερνούν μέχρι στιγμής το 166% – Τι δείχνει η «κυματική θεωρία του Elliott»
Το ανοδικό ξέσπασμα του bitcoin φαίνεται πως μόλις ξεκίνησε. Την Τρίτη κατέρριψε άλλο ένα ρεκόρ, τερματίζοντας στα 19.207 δολάρια – στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.
Από τις αρχές του χρόνου το κρυπτονόμισμα έχει ενισχυθεί πάνω από 166%, παίρνοντας ώθηση από την υιοθέτησή του από εταιρείες fintech, όπως η PayPal και η Square, γεγονός που δημιούργησε ευφορία στο επενδυτικό κλίμα.
«Είναι δύσκολο να δώσουμε στο bitcoin μια εγγενή θεμελιώδη αξία, επειδή υπάρχει σχεδόν μια πεπερασμένη προσφορά», σχολιάζει στο CNBC ο Τοντ Γκόρντον, ιδρυτής της TradingAnalysis.com, καθώς θα παραχθούν μόνο 21 εκατ. bitcoin.
Σε μια προσπάθεια θα καταλάβει πού θα φτάσει η αξία του, ο Γκόρντον χρησιμοποίησε μια μέθοδο γνωστή ως «κυματική θεωρία του Elliott».
«Είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να αποτιμήσει κανείς τα κρυπτονομίσματα» αναφέρει ο Γκόρντον, καθώς η εν λόγω θεωρία βασίζεται στη συλλογική ψυχολογία των συμμετεχόντων σε μια αγορά, η οποία μεταβάλλεται διαρκώς ανάμεσα στην υπερβάλλουσα απαισιοδοξία και την αλόγιστη αισιοδοξία (Ο Γκόρντον την περιγράφει ως «απληστία») . Τέτοιες συναισθηματικές συμπεριφορές έχουν ως αποτέλεσμα συγκεκριμένους σχηματισμούς τους οποίους ακολουθούν οι τιμές. Οι σχηματισμού αυτοί περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Ralph Nelson Elliott το 1938, εξ ου και η ονομασία της θεωρίας, «η οποία δημιουργεί πολύ αναγνωρίσιμα μοτίβα», εξηγεί ο Γκόρντον, δείχνοντας ένα γράφημα με την πορεία του bitcoin.
«Η κυματική θεωρία του Elliott βασίζεται στην ιδέα ότι υπάρχουν πέντε κύματα σε μια πρωτογενή τάση, τρεις [ανοδικές] τάσεις και δύο παρεμβαλλόμενες διορθώσεις», αναφέρει ο Γκόρντον.
Το πρώτο υψηλότερο κύμα σημειώθηκε το 2014, ακολουθούμενο από τη διόρθωση του 2015 και μια μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία έως το 2018. Το τέταρτο κύμα έχει σχηματίσει «ένα είδος πλευρικού τριγώνου» κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών και το πέμπτο θα μπορούσε να είναι το τελευταίο κύμα που ώθησε το bitcoin υψηλότερα»
Με αυτά τα δεδομένα ο Γκόρντον αναφέρει ότι ο στόχος που θέτει ο ίδιος για το κρυπτονόμισμα είναι περίπου στα 74.000 δολάρια. Όπως λέει, το κύμα του Elliott ταιριάζει με την Ακολουθία Φιμπονάτσι.
Ενας άλλος trader «βλέπει» ακόμα υψηλότερα επίπεδα για τη συνέχεια.
«Πάντα ήθελα να έχω μερικά στην κατοχή μου», αναφέρει ο Μαρκ Τέπερ, πρόεδρος και CEO της Strategic Wealth Partners. «Ποτέ δεν είχα bitcoin και αν φτάσει στα 100.000 δολάρια μάλλον θα κλαίω στον ύπνο μου κάθε βράδυ για την υπόλοιπη ζωή μου που δεν αγόρασα», εξομολογείται. Ο ίδιος μέχρο πρόσφατα, έβλεπε το bitcoin ως καιροσκοπική επένδυση που θα μπορούσε να «βουλιάξει» όλο το χαρτοφυλάκιό του, να κατέγραφε πτώση. Αυτό όμως άλλαξε όταν άλλαξε και η στάση εταιρειών όπως η απέναντι στο κρυπτονόμισμα.
«Μπορεί κανείς να το συγκρίνει με την Tesla, η οποία κέρδισε πάνω από 500% φέτος. Κατά τη γνώμη μου, το bitcoin μπορεί δυνητικά να γίνει η Tesla του 2021. Και μέχρι τα τέλη του 2021 να αγγίξει τα 100.000 δολάρια, στο πιο αισιόδοξο σενάριο. Στο βασικό μου σενάριο θα διπλασιάσει την αξία του στα 40.000 δολ. ως το τέλος του 2021», αναφέρει ο Τέπερ.