“Είναι νωρίς να πούμε για την απόδοση του lockdown γιατί είναι περίπου 10 ημέρες που έχει ξεκινήσει, αυτό που βλέπουμε είναι μια σχετική σταθεροποίηση και ίσως μια μικρή μείωση των κρουσμάτων πανελλαδικά. Αυτό μάλλον έρχεται από τα προηγούμενα μέτρα, τα οποία ήταν αρκετά αυστηρά. Θεωρώ ότι το lockdown θα δώσει ακόμα περισσότερες μειώσεις, τις οποίες θα αρχίσουμε να βλέπουμε από αυτό το Σαββατοκύριακο και μετά” δήλωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου. “Τώρα αν θα φτάσουν τρεις εβδομάδες; Εξαρτάται ποιος είναι ο στόχος μας. Αν ο στόχος μας είναι να φτάσουμε στο τέλος του lockdown σε έναν αριθμό 500, η απάντηση είναι μάλλον όχι. Δεν νομίζω να μπορέσουμε να έχουμε 500 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου. Εάν όμως ρωτάμε αν το αποτέλεσμα του lockdown συνολικά θα είναι 500 κρούσματα, δηλαδή κάτι που θα το δούμε δύο εβδομάδες από την ημέρα που θα ανοίξουμε, τότε ναι είναι πολύ πιθανόν., αν ανοίξουμε 30 Νοεμβρίου να δούμε 500 ή και 400 κρούσματα ίσως” πρόσθεσε.
“Εξαρτάται αν θα πάρει κάποιος το ρίσκο ή όχι. Αν στις 30 Νοεμβρίου υπάρχουν 1.500 ή 1.400 κρούσματα και ανοίξει η οικονομία και φύγουμε από το Lockdown τα κρούσματα θα συνεχίζουν να μειώνονται μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου. Εάν η συμπεριφορά μας από 30 Νοεμβρίου και μετά δεν είναι καλή, τότε θα αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά, αλλά όχι πριν τις 15 Δεκεμβρίου, το αποτέλεσμα πάντα το βλέπουμε δύο εβδομάδες αργότερα” υπογράμμισε.
“Το θέμα είναι πώς θα ανοίξουμε για να μην έχουμε αύξηση από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά. Εγώ θα κρατούσα το lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου για να έχουμε δύο εβδομάδες μείωση, ώστε να σταθεροποιήσω τον ρυθμό μείωσης, να είμαι σίγουρος ότι αυτή η μείωση πραγματικά συμβαίνει και δεύτερον, αυτό που θα έκανα, ίσως άνοιγα τα σχολεία την 1η Δεκεμβρίου, και από εκεί και πέρα θα είχα κάποια βαριά μέτρα που θα μας κρατούσαν μέχρι τον Φεβρουάριο, Μάρτιο. Δηλαδή μάσκες παντού, ώρες κυκλοφορίας, συγκεκριμένα μέτρα στην εστίαση ώστε να αποφευχθούν οι ταβέρνες κλαμπ που υπάρχουν και μάξιμουμ τηλεργασία. Αυτοί οι τέσσερις άξονες είναι οι πιο σημαντικοί για την μετά – lockdown εποχή” ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης.