Μία πρόταση σε ένα κείμενο 85 λέξεων. Τόσο κρίθηκε πως είναι αρκετό για να γνωστοποιηθεί, πριν από λίγα 24ωρα, ότι ο Γιάννης Στασινόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα ως ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της VIOHALCO, ενός από τους πλέον εμβληματικούς βιομηχανικούς ομίλους της χώρας, με κύκλο εργασιών άνω των 4,2 δις.ευρώ για το 2019, μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Βόρεια Μακεδονία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, πάνω από 9.500 εργαζόμενους και προϊόντα που διανέμονται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Χαρακτηριστικό ενός ομίλου που όσο δυναμικός και εξωστρεφής είναι στις δραστηριότητές του, τόσο λιτός χαρακτηρίζεται επικοινωνιακά, η ανακοίνωση για τη διοικητική αλλαγή σκυτάλης στη VIOHALCO πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από μεγάλο μέρος της αγοράς. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα ακόμη ορόσημο στην 83χρονη ιστορία του Ομίλου καθώς και τυπικά τα ηνία του αναλαμβάνει η τρίτη γενιά της οικογένειας Στασινόπουλου.
Ο Ιπποκράτης-Ιωάννης Στασινόπουλος, Γιάννης όπως προτιμά να τον αποκαλούν, αναλαμβάνει εφεξής να κρατήσει το τιμόνι της VIOHALCO μετά από σχετική απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Από τον ιδρυτή της Μιχάλη, πρότυπο αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, τους συνεχιστές της, τον κ. Νίκο Στασινόπουλο, τον κ. Ευάγγελο Στασινόπουλο, μέχρι την τρίτη γενιά, τον Μιχάλη και τον Γιάννη, πάντοτε στόχος της οικογένειας ήταν η διοικητική διαδοχή να υλοποιείται ομαλά.
Έχοντας αναλάβει διοικητικές θέσεις σε εταιρείες του ομίλου τα τελευταία 25 χρόνια και έχοντας θητεύσει ως εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της VIOHALCO, ο δευτερότοκος γιος του Νίκου Στασινόπουλου, κρίθηκε πως έφθασε η ώρα να αναλάβει τη θέση του CEO της εταιρείας, αντικαθιστώντας τον κ. Ευάγγελο Μουστάκα.
Απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, σπούδασε οικονομικά στο τμήμα Επιστημών Διοίκησης του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου και έχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Τμήμα Εμπορίου Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας από το Cass Business School (νυν The Business School) του ίδιου πανεπιστημίου. Διατελεί µέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Οργάνωση Νέων Προέδρων (The Young Presidents Organisation) και του Δ.Σ. της Endeavor Greece.
Ως μέλος ενός από τα επονομαζόμενα «τζάκια» της χώρας, ο 52χρονος σήμερα Γιάννης Στασινόπουλος, ακολουθεί πιστά τους άγραφους κανόνες που έχουν υιοθετήσει οι ομόλογοι του στην κάστα του «παλαιού χρήματος». Απόλυτα αφοσιωμένος στην οικογενειακή επιχείρηση, παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αναγνωρίζοντας τη ματαιότητα της άσκοπης κοινωνικής προβολής και την επίφαση μιας δήθεν κοσμικότητας, η οποία άλλωστε ποτέ δεν ταίριαζε στο DNA της οικογένειας του.
Εξ ου και ουδέποτε έχει αποδεχθεί αίτημα για συνέντευξη, ενώ ελάχιστες είναι οι δημόσιες εμφανίσεις του, πόσο μάλλον οι διαθέσιμες φωτογραφίες του. Ακόμη και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Ιούλιο, στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ στην μονάδα παραγωγής της εταιρείας, στα Οινόφυτα Βοιωτίας, επέλεξε να περιορίσει την έκθεσή του στο φωτογραφικό φακό.
Κι ας επρόκειτο για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Το τετραπλό «θερμό έλαστρο» (TANDEM), μια επένδυση ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την ΕΛΒΑΛ, αποτελεί την τελευταία λέξη στην τεχνολογία της έλασης αλουμινίου, με 20 εργοστάσια παγκοσμίως να διαθέτουν ένα τέτοιο αντίστοιχο έλαστρο και μόλις τρία στην Ευρώπη. Επένδυση που θα επιτρέψει να εκτοξευθεί η παραγωγή της ΕΛΒΑΛ στο 1 εκατομμύριο τόνους εντός πενταετίας.
Παρά το επιβαρυμένο καθημερινό του πρόγραμμα, ο Γ. Στασινόπουλος δεν παραμένει αποκομμένος από τα κοινά. Ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Endeavour παρακολουθεί και συνδράμει με την εμπειρία του την nouvelle vague των Ελλήνων επιχειρηματιών, ενώ στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, το ανώτατο γνωµοδοτικό όργανο του Συνδέσμου, συμμετέχει στη διαμόρφωση της επιχειρηματικής στρατηγικής της χώρας. Και βεβαίως, ο ίδιος και η οικογένεια του συμπαραστέκονται – πάντοτε αθόρυβα – στις δοκιμασίες της χώρας: πρόσφατα το Κοινωφελές Ίδρυμα Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλου – ΒΙΟΧΑΛΚΟ συνέδραμε το ΕΣΥ με νοσοκομειακό εξοπλισμό και αναλώσιμα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19.
Ενδιαφέρον έχει και το εγχείρημα που θα υλοποιήσει, μαζί με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε των κ.κ. Αχιλλέα και Χρήστου Κωνσταντακόπουλου μέσω της κοινής εταιρείας «Στάδιο 2020». Πρόκειται για μια επένδυση που έχει στόχο να αναμορφώσει το Κέντρο Αντισφαίρισης του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» και τα 16 γήπεδά του, με στόχο να καταστεί ένας υψηλού επιπέδου χώρος αθλητισμού στην Αθήνα και, γιατί όχι, να διοργανώσει μεγάλα διεθνή τουρνουά τέννις με την παρουσία μεγάλων ονομάτων του αθλήματος.
Έχοντας θητεύσει στο πλάι του Νίκου Στασινόπουλου σε δύσκολους καιρούς για την ελληνική βιομηχανία, ο 51χρονος σήμερα νέος CEO της VIOHALCO γνωρίζει καλά πως η νέα γενιά της οικογένειας θα κληθεί να δοκιμαστεί από ακόμη μεγαλύτερες φουρτούνες. Σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η πανδημία του κορονοϊού είναι μια μόνο από τις προκλήσεις της επόμενης ημέρα.
Η βιομηχανία παγκοσμίως περνά από Συμπληγάδες, οι θεσμικοί περιορισμοί και οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν διαρκώς, οι κανόνες γίνονται αυστηρότεροι, ο προστατευτισμός εντονότερος διεθνώς και ο ανταγωνισμός ισχυρότερος. Παρότι πλέον η Viohalco S.A. έχει έδρα τις Βρυξέλλες και είναι εισηγμένη στο Euronext ως εταιρεία συμμετοχών (holding) ενός ομίλου εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παραγωγής, μεταποίησης και της εμπορίας χάλυβα, χαλκού και αλουμινίου, καθώς και στον τομέα της ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, η «καρδιά» της παραμένει ελληνική.
Ακριβώς για το λόγο αυτό, οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως επικεφαλής ενός ομίλου του μεγέθους της Viohalco, θα είναι μεγαλύτερες στη μετά COVID-19 εποχή. Σε μια χώρα όπου η ανάγκη διαφύλαξης υγιούς, πλην ευάλωτου, παραγωγικού ιστού της χώρας, παραμένει αδήριτη, οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι – και οι ηγέτες τους – θα πρέπει να πρωτοστατήσουν. Η ολοκλήρωση των μεγάλων επενδύσεων και συμβάσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει ο όμιλος VIOHALCO θα πρέπει να διασφαλιστεί, καθώς αποτελούν «οξυγόνο» για την επόμενη ημέρα.
Τα υψηλής προστιθέμενης αξίας έργα στις αγορές μεταφοράς ενέργειας, η διεκδίκηση νέων ευκαιριών ανάπτυξης στον τομέα των υποθαλάσσιων καλωδίων, η είσοδος με προϊόντα προστιθέμενης αξίας σε νέες αγορές με υψηλότερη ζήτηση, η ανάγκη να συνεχιστούν οι μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις, αποτελούν ορισμένες μόνο από τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η οικογένεια Στασινόπουλου. Ακόμη και η αναζήτηση διεθνώς συμμαχιών δεν θα πρέπει να αποκλείεται.
Προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκονται, εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις με τον γαλλικό κολοσσό Nexans, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η δραστηριότητα παραγωγής καλωδίων της θυγατρικής Cenergy, διαπραγματεύσεις που εντάσσονται στα νέα «ήθη» του Ομίλου καθώς μέχρι σήμερα απέφευγε τους συνεταιρισμούς, οι οποίες μένει να φανεί εάν θα τελεσφορήσουν…