Ο CEO της Pfizer, Έλληνας με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, Άλμπερτ Μπουρλά και ο ομόλογός του στη BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, ο οποίος μεγάλωσε στη Γερμανία από Τούρκους γονείς, ηγούνται των ερευνών των δύο εταιρειών για το εμβόλιο κατά της Covid-19
Κύμα αισιοδοξίας επικρατεί παγκοσμίως μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Pfizer και της BioNTech, καθώς πρόκειται για τις πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που παρουσίασαν επιτυχημένα δεδομένα από μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένεται να ζητήσουν άδεια έκτακτης ανάγκης για την παραγωγή του από τις ΗΠΑ αργότερα αυτό το μήνα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ενθουσιασμού δεν μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα τα πρόσωπα «κλειδιά» πίσω από τις φαρμακευτικές που ενδεχομένως να σώσουν την ανθρωπότητα από μια από τις χειρότερες πανδημίες που έπληξαν τον πλανήτη μετά την ισπανική γρίπη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Ο λόγος για τους CEOs της Pfizer και BioΝTech αντίστοιχα, τον Έλληνα (με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη), Άλμπερτ Μπουρλά και τον Ουγκούρ Σαχίν, ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία από Τούρκους γονείς μετανάστες.
Πρόκειται για ένα άνθρωπο «γέννημα-θρέμμα» Θεσσαλονικιό, που όλη του η ζωή περιστρεφόταν γύρω από την συμπρωτεύουσα. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, «η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το «κέντρο της ζωής μου» καθώς εκεί γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε, ενώ δεν χάνει ευκαιρία, όταν έχει ελεύθερο χρόνο να την επισκέπτεται.
Προσχώρησε στον φαρμακευτικό κολοσσό το 1993 και κατείχε αρκετούς εκτελεστικούς ρόλους στα τμήματα της Pfizer, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων, της ογκολογίας και της Pfizer Innovat, θυγατρικής επιχείρησης για την υγειονομική περίθαλψη καταναλωτών.
Είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις οδήγησε την εταιρεία σε ηγετική θέση στον χώρο των φαρμάκων, καθιερώνοντάς την παράλληλα, σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς όπως των καρδιαγγειακών και των μεταβολικών παθήσεων.
Ο ίδιος έχει παραδεχτεί πως όταν του έκανε πρόταση η Pfizer να τον εντάξει στο δυναμικό της, εκείνος ήταν διστακτικός, καθώς δεν ήθελε αφενός να αποχωριστεί την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη και αφετέρου να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Στο τέλος δέχτηκε με τον όρο να παραμείνει δύο χρόνια στην Αθήνα, όμως, όπως δηλώνει και ο ίδιος, με το πέρασμα του χρόνου ερωτεύτηκε και τη δουλειά στην Pfizer αλλά και την ίδια την Αθήνα.
Από την άλλη, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα για τον 55χρονο CEO της Biontech, Ουγκούρ Σαχίν, οποίος είναι παιδί μεταναστών από την Αλεξανδρέττα της Τουρκίας, όπου και γεννήθηκε. Η οικογένειά του μετακόμισε στη Δυτική Γερμανία όταν ο ίδιος ήταν τεσσάρων ετών, με τον πατέρα του να εργάζεται επί χρόνια σε ένα από τα εργοστάσια της Ford στην Κολωνία.
Το παιδικό όνειρο του Σαχίν ήταν να σπουδάσει ιατρική, επιθυμία που τελικά πραγματοποίησε, καθώς εργάστηκε πολύ σκληρά. Η επαγγελματική του αφετηρία περιλαμβάνει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κολωνίας στη νοτιοδυτική πόλη του Χόμπουργκ, όπου εκεί συνάντησε τη σύζυγό του – την επίσης καθηγήτρια ογκολογίας – Εζλέμ Τουρέτσι, στα πρώτα στάδια της ακαδημαϊκής του καριέρας.
Το 2001 ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του τη Ganymed Pharmaceuticals, την πρώτη τους εταιρεία και επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του καρκίνου, κάνοντας εκτενείς έρευνες με σκοπό την αντιμετώπιση της μοναδικής γενετικής σύνθεσης του εκάστοτε όγκου.
Η επιχείρηση τέθηκε προς πώληση το 2016 έναντι 1,4 δισ. δολαρίων, ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει την ίδρυση της BioNTech το 2008, με στόχο την αναζήτηση ενός ευρύτερου φάσματος εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουγκούρ Σαχίν ίδρυσε τη BioNTech με την συμμετοχή των Γερμανών δισεκατομμυριούχων επενδυτών Thomas και Andreas Struengmann.
Στις αρχές του έτους, ο Ουγκούρ Σαχίν, παρακολουθούσε τις επιστημονικές εργασίες σχετικά με το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ουχάν και αμέσως ανέθεσε σε περίπου 500 υπαλλήλους της BioNTech να εργαστούν πάνω στα νέα δεδομένα και γρήγορα ξεκίνησαν συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό της Pfizer.
Οι συνάδελφοί του, τον περιγράφουν ως έναν ήρεμο και μετρημένο άνθρωπο που προτιμά να διαβάζει επιστημονικά περιοδικά αντί να κοιτάζει τις μετοχές της εταιρείας, ενώ δηλώνουν πως παρά τα επιτεύγματα του, παραμένει απίστευτα ταπεινός και προσιτός, καθώς στις περισσότερες συναντήσεις τους, έρχεται με το αγαπημένο του ποδήλατο φορώντας ένα απλό τζιν παντελόνι.