H πανδημία έχει αλλάξει την καθημερινότητα των περισσότερων από εμας. Έχουμε πλέον σχεδόν ολοκληρώσει την μετάβαση από το αρχικό σοκ μέχρι την αποδοχή του νέου φυσιολογικού. Είναι αρκετά καταθλιπτικό, κυριολεκτικά, ότι μας έχει δει λιγότερο ο ήλιος φέτος, λόγω των lockdown, καθώς το φως του ήλιου ωθεί το σώμα μας να παράγει βιταμίνη D και νέα έρευνα δείχνει ότι πιθανή ανεπάρκεια της βιταμίνης D καθιστά δυσκολότερη την καταπολέμηση της COVID-19, σύμφωνα με το Mic.
Σε μια μικρή αλλά αποκαλυπτική νέα μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι πάνω από το 80% των 200 συμμετεχόντων με κορονοϊό είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, υποδηλώνει ότι η έλλειψη βιταμίνης D θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τρόπο που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την καταπολέμηση της νόσου. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι ένα υψηλότερο ποσοστό ανδρών έχει αυτή την ανεπάρκεια σε σχέση με τις γυναίκες, κάτι που ευθυγραμμίζεται με το πώς η COVID-19 έχει επηρεάσει και περισσότερους άνδρες.
Επιλπέον, τα άτομα που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από την COVID-19 και όχι απλά περισσότερη δυσκολία στο να την αντιμετωπίσουν ανώδυνα. Αυτά τα ευρήματα, αν και προκαταρκτικά, θα μπορούσαν επίσης να σημαίνουν ότι ο κορονοϊός εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D.
Ενώ οι επιστήμονες μελέτησαν μόνο 200 ασθενείς – μια πολύ μικρή ομάδα, σχετικά μιλώντας – ο σύνδεσμος που προτείνουν μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και μειωμένης ανοσολογικής λειτουργίας υποστηρίζεται από άλλες έρευνες. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το σπίτι του Δρ. Fauci, δημοσίευσε μια μελέτη το 2012 που ερευνά – και επιβεβαιώνει – τον κρίσιμο ρόλο της βιταμίνης D και τις επιπτώσεις της στο ασβέστιο, την υγεία και την ανάπτυξη των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμπερασματικά, η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω τροφών ή μέσω του ηλιακού φωτός είναι σε θέση να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ενδείκνυται για όλες τις ηλικιακές ομάδες, πολλώ δε μάλλον τις ομάδες υψηλού κινδύνου.