Μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου θα μπορεί να διατάσσεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας και παρόχων υπηρεσιών υγείας, καθώς και ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν συνόλω, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο. Αυτό προβλέπεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την παράταση της δυνατότητας αναγκαστικής διάθεσης χώρων ιδιωτών παρόχων υγείας να κρίνεται απαραίτητη ενώ μέσω του δεύτερου, σφοδρότερου κύματος της πανδημίας
Ο υπουργός Υγείας μπορεί επίσης να αποφασίσει, αν χρειαστεί, την αναγκαστική δέσμευση στο δημόσιο της χρήσης ολόκληρου ιδιωτικού θεραπευτηρίου ή νοσοκομείου καθώς και όλων των παρεπόμενων ιατρικών, νοσηλευτικών και βοηθητικών υπηρεσιών.
Όπως αναφέρεται επίσης στην ΠΝΠ, για χρονικό διάστημα έως την 28η.2.2021 και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης κορονοϊού, δύναται να διατάσσεται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας υγείας ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου ή και οποιουδήποτε φορέα εποπτείας της Γενικής Κυβέρνησης, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορονοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο.
Όλα αυτά την ώρα που οι κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία αρχίζουν να μειώνονται ανησυχητικά, λόγω των αυξημένων εισαγωγών και των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 35 επιπλέον θάνατοι, ενώ ο αριθμός των διασωληνώμενων χτύπησε “κόκκινο”, φθάνοντας τους 228. Τα νέα κρούσματα ήταν 1.914, 396 εξ των οποίων στην Αττική και 483 στη Θεσσαλονίκη.
Οι κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, είναι 1.063. Από αυτές, 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι 643, οι 475 είναι κατειλημμένες και οι 168 κενές (ποσοστό 26%). Οι ΜΕΘ-COVID είναι 420. Από αυτές, 259 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 38%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι 124. Από αυτές, 93 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 25%). Στα νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι 168. Από αυτές, 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%).
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).
Σημειώνεται πως με τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, προσλαμβάνονται άμεσα 300 μόνιμοι ιατροί που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων όλης της χώρας.