«Πάγωμα» της παραγωγικής μηχανής για τις επόμενες 3 εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, με απώτερο στόχο «να επανέλθουμε τον Δεκέμβριο σε κάποιου είδους κανονικότητα» εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας τη χώρα από αύριο στις 6 το πρωί σε καθεστώς πλήρους «αποκλεισμού» (lockdown). Εκτιμώντας ως επαρκές το χρονικό αυτό διάστημα για την αποκλιμάκωση του αριθμού πρωτίστως
των διασωληνωμένων και δευτερευόντως των νέων κρουσμάτων, που έφτασαν χθες τους 187 και 2917 αντίστοιχα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως απόλυτη προτεραιότητά του συνιστά η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «παίρνουμε αυτά τα μέτρα σήμερα, για να είμαστε σίγουροι ότι το ΕΣΥ θα αντέξει».
Μάσκα παντού
Μολονότι ο εθνικός αυτοπεριορισμός συμβαίνει για δεύτερη φορά με απόσταση 8 μηνών, οι δύο διαφορές αυτής της φάσης σε σχέση με την καραντίνα του περασμένου Μαρτίου είναι:
· η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους
· η κανονική (δηλαδή με τη φυσική παρουσία παιδιών και δασκάλων) λειτουργία των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων στη διάρκεια της καραντίνας. Αντίθετα, με τις πλατφόρμες της τηλε-εκπαίδευσης θα εξελιχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία για τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και την Τριτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι το τέλος της καραντίνας, με κοινή πρόθεση κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων η επαναφορά των μαθητών στις σχολικές αίθουσες να είναι το πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα, όποτε αυτή επέλθει.
Παράλληλα, ρολά κατεβάζουν σε όλη την επικράτεια σχεδόν στο σύνολό τους επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ενώ το νέο σχέδιο συμπεριλαμβάνει και τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, οι οποίες ακολουθούν πλέον τα πανελλαδικά περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, από αύριο και έως τις 30 Νοεμβρίου θα λειτουργούν:
· Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ) παραμένουν ανοιχτά στο κανονικό τους ωράριο. Μοναδική εξαίρεση η Κυριακή 15 Νοεμβρίου, οπότε οι Υπεραγορές τροφίμων (super markets) καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.
· Καθαριστήρια
· Περίπτερα (24ώρο)
· Φαρμακεία
· Πρατήρια καυσίμων, με εφικτή τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης κατ’ οίκον
· Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών
· Ξενοδοχεία, στα οποία, ωστόσο, δίνεται δυνατότητα αναστολής
· Pet shops
· Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης, που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
· Καταστήματα πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), καθώς και τις υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών.
· Ακόμη, επιτρέπονται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον (e-shop κτλ.), ενώ
· οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και καθ΄ οδόν εξυπηρέτησης (drive through) επιτρέπονται μόνον στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών που ορίζονται στην ΚΥΑ, δηλαδή δεν μπορεί κάποιος να βγει από το σπίτι μόνο για να παραλάβει έτοιμο φαγητό, όπως διευκρίνισε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Κλειστή, ωστόσο, παραμένει συνολικά η εστίαση.
· Στο ίδιο διάστημα θα λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές, αλλά με πρόσθετα μέτρα, δηλαδή με τη συμμετοχή του 50% των δραστηριοποιούμενων, λειτουργία παράλληλων αγορών και απόσταση πάγκων 5 μέτρων.
Σύσκεψη για τα…κομμωτήρια
Δύο ημέρες παράταση για την υπαγωγή τους στην καραντίνα πήραν τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής, αφού απασχόλησαν ειδική κυβερνητική σύσκεψη. Με τους αρμόδιους φορείς να αφουγκράζονται την ανάγκη για έναν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας των πολιτών ενόψει του αυτοπεριορισμού, δόθηκε τελικά η δυνατότητα να μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και Κυριακή 8 Νοεμβρίου, παύοντας κάθε δραστηριότητα τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.
Έξοδος με…μηνύματα
Στον αντίποδα, ημέρες της περασμένης άνοιξης θυμίζει η ολική επαναφορά του συστήματος αποστολής γραπτών μηνυμάτων (sms) στο 13033, προκειμένου να επιτραπεί η μετακίνηση κάποιου εκτός του σπιτιού το επόμενο διάστημα.
Ως ανεκτές μετακινήσεις λογίζονται οι:
· η μετακίνηση από και προς την εργασία (με βεβαίωση του εργοδότη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ)
· η μετάβαση του παιδιού στο σχολείο (με βεβαίωση από το Διευθυντή του σχολείου)
· η περίπτωση έκτακτης ανάγκης
και σε κάθε περίπτωση, οι μετακινήσεις πρέπει να είναι «λελογισμένες και μόνο οι απαραίτητες» συνέστησε χθες ο κ. Χαρδαλιάς. Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω απαραίτητα έγγραφα βρίσκονται αναρτημένα στο forma.gov.gr, ενώ για τις μετακινήσεις αποστέλλει κανείς sms στο 13033 ως εξής:
1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία): Κωδικός 1
2. Μετάβαση σε καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους: Κωδικός 2
3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία (εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για επείγουσες ανάγκες) και τράπεζα (όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή) μετά από ραντεβού: Κωδικός 3
4. Μετάβαση για συνοδεία προσώπων που βρίσκονται σε ανάγκη, συγγενούς πρώτου βαθμού στην εργασία, η συνοδεία μαθητού: Κωδικός 4
5. Μετάβαση σε κηδεία, μετάβαση γονέων που τελούν σε διάσταση για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων: Κωδικός 5
6. Σωματική άσκηση, η συνοδεία κατοικίδιων ζώων, ατομικά ή ανά 2 άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου: Κωδικός 6
Παράλληλα, απαγορεύονται σε όλη τη διάρκεια της καραντίνας οι μετακινήσεις ανάμεσα σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (λχ. Αθήνα- Χαλκίδα) και ταυτόχρονα γίνεται αποδεκτή η μετακίνηση άπαξ από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέψει κανείς στον τόπο μόνιμης διαμονής του, εφόσον αυτό μπορεί να αποδειχθεί με έγγραφο της ΑΑΔΕ.
Ως προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα οποία αναφέρθηκε πολλές φορές κατά τη Συνέντευξή του και ο Πρωθυπουργός, θα εξακολουθούν να λειτουργούν με 65% πληρότητα, σε αντιδιαστολή με τα ταξί, όπου ισχύει η αναλογία 1 οδηγός με 1 επιβάτη αυστηρά και μόνο.
Εξίσου αυστηρά είναι τα μέτρα περιορισμού και όσων αναμένεται να εισέλθουν στη χώρα από το εξωτερικό, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, με απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν αρνητικό pcr test. Από τη μια οι επιβάτες πτήσεων εξωτερικού πρέπει να διαθέτουν αρνητικό pcr test 48 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα και όσοι προτιμήσουν ως πύλη εισόδου τα χερσαία σύνορα, να έχουν 72 ώρες πριν αρνητικό pcr test.
Ως προς την ατομική άθληση, αυτή επιτρέπεται σε ανοιχτούς χώρους, με μέγιστο αριθμό ατόμων τα τρία, συμπεριλαμβανομένου και του προπονητή. Επίσης,θα συνεχιστούν τα πρωταθλήματα της Superleague 1 και της Basket League και θα διεξαχθούν οι αγώνες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του ποδοσφαίρου (Champions League – Europa League) και του μπάσκετ (Euroleague – BCL) σύμφωνα με τα μέχρι τώρα πρωτόκολλα.
Στο παζλ της δεύτερης καραντίνας στην πανδημία του κορωνοϊού, ερωτηματικά παραμένουν ακόμη σχετικά με τη λειτουργία του δημοσίου το επίμαχο διάστημα, τα οποία αναμένεται να απαντήσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Τέλος, υποχρεωτική σε ποσοστό 50% παραμένει η τηλεργασία για όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να θέσουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους, με το κράτους να καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού μισθού του εργαζόμενου.
Στα πρώτα, άλλωστε, μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, παράλληλα με τα μέτρα κατά της δεύτερης φάσης της εξάπλωσης του ιού είναι:
· όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση τον Δεκέμβριο 800 ευρώ αντί 534 ευρώ,
· επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από Σεπτέμβριο Δεκέμβριο,
· εφάπαξ οικονομικής ενίσχυση 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους ανέργους. «Υπολογίζω ότι είναι περίπου 130.000», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.