Αν και οι ψήφοι στις αμερικανικές εκλογές ακόμα καταμετρώνται, έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών προς τον Λευκό Οίκο. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 49,8% και ο Ντόναλντ Τραμπ 48,6%. Ο πρώτος κερδίζει και την πολιτεία του Μίσιγκαν. Αν πάρει και τη Νεβάδα, τότε θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έχει, άλλωστε, ήδη εξασφαλίσει τους 264 από του 270 εκλέκτορες που απαιτούνται για τη νίκη. Η Νεβάδα, η οποία έχει έξι εκλέκτορες, πήγε στους Δημοκρατικούς στις τρεις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Εξαρχής, η εκστρατεία του Τραμπ ήλπιζε να «σπάσει» αυτή την παράδοση. Ο γραμματέας του εκλογικού τμήματος της Νεβάδα αναμένεται να ενημερώσει για τα οριστικά αποτελέσματα την Πέμπτη το απόγευμα, ώρα Ελλάδας. Τότε είναι που ο Μπάιντεν θα απευθυνθεί ως νικητής στο αμερικανικό κοινό.
Το Ουισκόνσιν, το οποίο αναδεικνύει δέκα μεγάλους εκλέκτορες, πέρασε επίσης στα χέρια του Μπάιντεν, όπως αναφέρουν τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο δημοκρατικός υποψήφιος είναι πλέον τόσο βέβαιος για την επικράτησή του που προανήγγειλε την πρώτη μετεκλογική προεδρική του κίνηση. Δήλωσε ότι η χώρα του θα επανενταχθεί στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
«Σήμερα, η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε επίσημα τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Και σε ακριβώς 77 ημέρες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επανενταχθεί σε αυτήν», τόνισε, αναφερόμενος στην 20ή Ιανουαρίου 2021, όταν θα ορκιστεί ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Επιπλέον, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πόλωση και το διχασμό που ταλανίζει την χώρα, διαμήνυσε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών. «Μπορεί να έκανα προεκλογική εκστρατεία ως Δημοκρατικός, αλλά θα κυβερνήσω ως Αμερικανός» είπε. Προσέθεσε ότι «θα φροντίσω και εκείνους που με ψήφισαν και όσους δεν με ψήφισαν», ενώ έστειλε εμμέσως μήνυμα στον πολιτικό του αντίπαλο. «Δεν θα εκφοβιστούμε, δεν θα παραδοθούμε».
Την ίδια ώρα το επιτελείο του Τραμπ απαντά με μηνύσεις, ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση στις τρεις Πολιτείες κλειδιά. Μία από αυτές είναι το Ουισκόνσιν, όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη του 1%, σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (με ενσωματωμένο το 99% των ψήφων).
Σύμφωνα με τον νόμο, ο υποψήφιος δικαιούται ούτως ή άλλως να ζητήσει επανακαταμέτρηση όταν η διαφορά είναι μικρότερη από το 1%, ακόμα κι αν δεν επικαλεσθεί παρατυπίες. Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επανακαταμέτρηση.
Κατέθεσαν μήνυση και στο Μίσιγκαν, με την οποία ζητούν να σταματήσει η καταμέτρηση των ψήφων και να μπορέσουν να ελέγξουν «τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ οι ίδιοι δεν είχαν ουσιαστική πρόσβαση», όπως ανέφεραν. Παρόμοιο είναι το αίτημα τους και στην Πενσυλβάνια, όπου προσέφυγαν επίσης στη Δικαιοσύνη. Το επιτελείο Τραμπ ασχολείται μανιωδώς με δικαστικές κινήσεις, καταδεικνύοντας ότι η μετάβαση της εξουσίας δεν αναμένεται να είναι ομαλή.
Ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος καταγγέλλει έμμεσα νοθεία χωρίς να προσφέρει αποδείξεις και λέει ότι ζητήσει να ξεκαθαριστεί το τοπίο από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η πλειονότητα των νομικών και των πολιτικών αναλυτών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, εκφράζουν την άποψη ότι οι προσφυγές του Ντόναλντ Τραμπ στο ανώτατο δικαστήριο δεν θα ευδοκιμήσουν.