Έρευνα αποκαλύπτει πως στην Ελλάδα των 46% πιστεύει πως πολύ πιθανόν οι αρχές «επίτηδες μεγεθύνουν τους αριθμούς των θανάτων από κορονοϊό».
Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται ακόμα χαμηλά στη λίστα των χωρών με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά η αύξηση που παρουσιάζουν οι αριθμοί τον τελευταίο καιρό, έχει κάνει τις αρχές να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και να κάνουν εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων προστασίας.
Ωστόσο, η θέση της Ελλάδας σε μια άλλη λίστα, αυτή των συνωμοσιολόγων και των διάφορων «αρνητών», που πιστεύουν πως οι αριθμοί επίτηδες μεγεθύνονται από τις αρχές ή ακόμα πως ο ιός δεν υπάρχει καν, ίσως αποτελεί έναν παράγοντα που να κάνει ορισμένους να μην τηρούν τα μέτρα και να σπέρνουν τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.
Η εφημερίδα The Guardian αποκαλύπτει σε άρθρο της, πως σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε και αφορά στις χώρες όπου οι άνθρωποι πιστεύουν πως οι αρχές, πολύ πιθανόν, «επίτηδες υπερβάλουν και μεγεθύνουν τους αριθμούς των θανάτων από κορονοϊό», η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τη Νιγηρία, με τους περισσότερους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο, στη χώρα μας, το 46% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι αρχές.
Μετά τη Νιγηρία και την Ελλάδα, ακολουθούν η Νότιος Αφρική, το Μεξικό και οι ΗΠΑ, όπου οι ερωτηθέντες παρουσιάζονται σκεπτικοί για τα στοιχεία των θανάτων που δημοσιοποιούν οι αρχές.
Όπως σχολίασε σύμφωνα με την εφημερίδα ο ψυχολόγος, Στέφαν Λεβαντόφσκι από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ ο οποίος είναι ειδικός στην παραπληροφόρησης, «Κάθε τρομακτικό συμβάν – πανδημία, μαζικές δολοφονίες- που αφαιρεί από τους ανθρώπους μια αίσθηση ελέγχου, θα οδηγήσει σε πολλαπλασιασμό των θεωριών συνωμοσίας».