Πλησίαζαν μεσάνυχτα Τρίτης, 8 Σεπτεμβρίου του 2009 όταν από μια μυστική βάση είκοσι Βρετανοί SBS (Special Boat Servise), η ελίτ ομάδα των Βατραχανθρώπων του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, απογειώθηκαν με ελικόπτερα.
Μαζί τους είχαν και κάποιους Αφγανούς στρατιώτες, οι οποίοι ήξεραν το στρατόπεδο των Ταλιμπάν στα περίχωρα της Κουντούζ, εκεί όπου κρατούνταν όμηρος ο δημοσιογράφος των New York Times, Στέφεν Φάρελ.
Οι «αόρατοι» κομάντο δεν μιλούσαν πολύ και τρία λεπτά πριν φτάσουν στο στρατόπεδο των Ταλιμπάν, έλεγξαν εξονυχιστικά τον εξοπλίσμό τους και ετοιμάστηκαν για δράση.
Ο θόρυβος των ελικοπτέρων και τα πυρά κάλυψης «τσάκισαν» για τα καλά την σιγαλιά της νύχτας, την ώρα που οι SBS κατέβαιναν με σχοινιά και ταχύτητα αστραπής στο έδαφος.
Ο Φάρελ μαζί με τον διερμηνέα του Σαλτάν Μουνάντι, δεν περίμεναν να δουν την συνέχεια και άρχισαν να τρέχουν ενώ γύρω τους οι Βρετανοί κομμάντος θέριζαν ψυχές χωρίς να το σκεφτούν.
Ο Μουνάντι είδε κάποιες σκιές την ώρα που έτρεχε και φώναξε «δημοσιογράφος» την ώρα που σφαίρες γάζωσαν το κορμί του, που σωριάστηκε άψυχο στο έδαφος.
Ο δημοσιογράφος των Times είχε προλάβει να βουτήξει σε ένα χαντάκι και όταν ακουσε τις φωνές των Βατραχανθρώπων φώναξε δύο λέξεις: «Βρετανός όμηρος!».
Δευτερόλεπτα μετά δύο ζευγάρια στιβαρά χέρια τον σήκωσαν και ήρθε αντιμέτωπος με τα «φαντάσματα του νερού», αντικρίζοντας μόνο τα μάτια των σωτήρων του.
Αυτών που θεωρούνται ισάξιοι των SAS, οι οποίοι κατά την διάρκεια της επιστροφής στην βάση τους μετά τη διάσωση του Φάρελ, μετρούσαν έναν δικό τους νεκρό, την σωρό του οποίου πήραν μαζί τους.
Το πτώμα του Μουνάντι που ήταν πατέρας δυο μικρών παιδιών, έμεινε εκεί που έπεσε, περιτριγυρισμένο από μερικές δεκάδες πτώματα Ταλιμπάν, που βρέθηκαν στον δρόμο των Βρεττανών κομμάντο και η μοίρα τους σφραγίστηκε αμετάκλητα.
Τα «φαντάσματα του νερού» και το ελληνικό πλοίο
Πριν από λίγα 24ωρα οι SBS κλήθηκαν ξανά να επέμβουν όταν ο καπετάνιος του δεξαμενόπλοιου «Nave Andromeda» ζήτησε βοήθεια αφού επτά λαθρεπιβάτες προσπάθησαν να καταλάβουν το πλοίο.
Ούτως ή άλλως οι περίπου τριακόσιοι επίλεκτοι κομμάντος που απαρτίζουν το συγκεριμένο σώμα, είναι σε ετοιμότητα όλη μέρα, 265 μέρες τον χρόνο.
Κάποια πιτσιρίκια στο Πουλ του Ντόρσετ αλλά και μεγάλοι αναφέρονται σε αυτούς ως τα «φαντάσματα του νερού» σύμφωνα με φήμες και εικασίες που ακολουθούν τους συγκεκριμένους βατραχανθρώπους.
Η επέμβασή τους στο τάνκερ με δύο ομάδες των οχτώ ατόμων ήταν κάτι σαν ρουτίνα, αφού οι λαθρεπιβάτες ήταν άοπλοι και οι φωνές τους κόπηκαν απότομα, όταν είδαν ξαφνικά τους άνδρες με τις μπαλακλάβες -μάσκες προσώπου- να τους σημαδεύουν.
Οι SBS θεωρούνται κάτι σαν το αντίπαλο δέος των SAS και έχουν λάβει μέρος σε δεκάδες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, οι οποίες καλύπτονται από άκρα μυστικότητα.
Σύμφωνα με τα διεθνή δημοσιεύματα, έλαβαν μέρος στην εισβολή της Βρετανίας στα νησιά Φόλκλαντ, τα οποία η Αργεντινή προσάρτησε με το «έτσι θέλω».
Μάλιστα οι Special Boat Service έδρασαν δύο τουλάχιστον εβδομάδες πριν την Βρετανική επίθεση, κινούμενοι σαν σκιές και προετοιμάζοντας το έδαφος.
Έχουν πολεμήσει στην περίφημη μάχη της Τόρα-Μπόρα, στο Αφγανιστάν, στην Υεμένη, την Συρία και στην Λιβύη, όπου φρόντισαν να φύγουν ασφαλείς σε τρεις πτήσεις με μεταγωγικό 150 εργαζόμενοι σε πετρελαϊκή εταιρία.
Όταν πέθαναν τρεις υποψήφιοι
Η εκπαίδευσή τους είναι τόσο σκληρή που από τους 130 περίπου υποψήφιους κάθε χρονιά, μόλις 25 θα γίνουν μέλη αυτής της επίλεκτης ομάδας.
Πριν από εφτά χρόνια τρεις υποψήφιοι κατάρρευσαν σταδιακά ικαι πέθαναν λίγο αργότερα κατά την διάρκεια πορείας σαράντα χιλιομέτρων και βάρος σαράντα πέντε κιλών στο σακίδιό τους στα βουνά της Νότιας Ουαλίας, σε θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους σαράντα πέντε βαθμούς Κελσίου.
Οι οικογένειές τους κατηγόρησαν δύο εκπαιδευτές για αμέλεια και απροσεξία, όμως αμφότεροι αθωώθηκαν από τις κατηγορίες και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους προσπαθώντας να φτάσουν τους υποψήφιους στα όριά τους.
Αυτοί που κόβονται φεύγουν την ίδια ημέρα και αυτοί που τα καταφέρνουν μέχρι τέλους γίνονται μέλη μιας φονικής μηχανής που καλείται πολύ συχνά να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά.
Σχεδόν πάντοτε το καταφέρνουν, όμως υπήρξε μια φορά που δεν μπόρεσαν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους στην Νιγηρία.
Μια μικρή ομάδα SBS προσπάθησε στις 8 Μαρτίου του 2012 να απελευθερώσει τον Βρετανό Κρις Μακμάνους και τον Ιταλό Φράνκο Λαμολινάρα.
Αμφότεροι κρατούνταν από την οργάνωση Μπόκο-Χαράμ και οι Βρετανοί κομμάντος επέδραμαν στην τοποθεσία που τους είχαν, όμως σύμφωνα με τα λιγοστά που έγιναν γνωστά, οι τρομοκράτες τους εκτέλεσαν μόλις αρχισε η επιδρομή.
Όταν τέλιωσαν όλα, τα επτά «φαντάσματα του νερού» είχαν σκοτώσει όλους τους απαγωγείς των δύο άνδρών, οι οποίοι φέρεται να ήταν τριάντα άτομα, κάποιοι από τους οποίους εικάζεται ότι ζήτησαν έλεος.
Μόνο που το έλεος δεν περίσσευε εκείνη την μέρα.