Ελληνοτουρκικά: Με αντι-NAVTEX απαντά η Αθήνα στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας
4 years, 1 month ago
6

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΡΙΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΗ 

Ελληνοτουρκικά: Στο «κόκκινο» είναι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με αντι-NAVTEX απαντά η χώρα μας στις νέες προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου νέα παράνομη NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο. Παράλληλα, οι γείτονες ζητούν και την αποστρατιωτικοποίηση των Ψαρών επικαλούμενοι τη Συνθήκη της Λωζάννης. Υπενθυμίζεται, πως τις προηγούμενες ημέρες η Τουρκία είχε κάνει λόγο και για αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη.

Η ελληνική NAVTEX τονίζει ότι η τουρκική αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Στην ελληνική υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Η παράταση της NAVTEX για το Oruc Reis:

Στη νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία χθες, οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο παρατείνονται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ήταν σε απόσταση 30-35 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα έκανε νέα στροφή, όπως προκύπτει από το στίγμα του στο marinetraffic, και πλέον κινείται προς τα δυτικά με μικρή ταχύτητα.

Την επέκταση της NAVTEX είχε προαναγγείλει από το πρωί της ίδιας ημέρας η εφημερίδα Yeni Safak. «Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που βρίσκεται ήδη 10 μέρες στην περιοχή, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του εκεί καθώς αναμένεται να παραταθεί η NAVTEX, η οποία θα λήξει αύριο», ανέφερε σε δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα. Ακόμη το δημοσίευμα σημείωνε ότι «το Oruc Reis και τα πλοία που το συνοδεύουν βρίσκονται νοτιοδυτικά των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας της Τουρκίας».

Στη συνέχεια υπογράμμιζε πως οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν νοτίως του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου ενώ σύμφωνα με την Άγκυρα έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι να τετραπλασιαστούν και να φτάσουν τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  «Το Oruc Reis έχει σαρώσει μια περιοχή περίπου 4000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε όλες τις δραστηριότητές του στην περιοχή. Σχεδιάζει να λάβει σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο τέλος του έργου του».

pagenews.gr