Πανεπιστήμια: Έρχονται «κοινά πτυχία» διαφορετικών τμημάτων – Τι αλλάζει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση
4 years, 1 month ago
6

Νέο «τοπίο» στα Πανεπιστήμια στοχεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας, με νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζει για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και σύντομα αναμένεται να δημοσιοποιήσει. Η πανδημία του κορωνοϊού πήγε πίσω τα σχέδια για την τριτοβάθμια, ωστόσο ο νέος νόμος θα καταρτιστεί σύντομα. Ένα από τα στοιχεία είναι και η δυνατότητα που θα δίνεται σε ένα τμήμα να παρέχει περισσότερα Προγράμματα Σπουδών σε συνεργασία με άλλα τμήματα είτε του ίδιου είτε άλλου Πανεπιστημίου.

Από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλη Διγαλάκη, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr, τα Πανεπιστημιακά τμήματα θα μπορούν να οργανώνουν τμήματα με προγράμματα σπουδών που θα περιέχουν μαθήματα και από άλλα τμήματα. Τα «κοινά πτυχία» από τα προγράμματα διαφορετικών επιστημών, τα λεγόμενα «joint degrees», τα οποία θα θεσμοθετηθούν για πρώτη φορά στη χώρα, θα μπορούν να δίνονται από δύο διαφορετικά τμήματα πανεπιστημίων.

Ως παράδειγμα και μάλιστα επίκαιρο, ο υφυπουργός έφερε τη συνεργασία τμήματος Μαθηματικών με τμήμα Ιατρικής που θα οδηγούσε σε πτυχίο στο οποίο ο κάτοχος θα έχει γνώσεις για μαθηματικό μοντέλο επιδημιολογίας.

Επίσης το υπουργείο εξετάζει και τα διπλά πτυχία (dual degrees). Δηλαδή αναζητείται μοντέλο με βάση το οποίο οι φοιτητές μετά το τέλος των σπουδών τους θα μπορούν να έχουν πτυχίο από δύο ειδικότητες «στο πλαίσιο της διεπιστημονικότητας που υπάρχει».

Σύμφωνα με συζητήσεις που γίνονται χωρίς να έχουν καταλήξει ακόμα, ο φοιτητής που το επιθυμεί δηλώνει και το δεύτερο τμήμα στο οποίο επιθυμεί να σπουδάσει, το οποίο συνήθως κινείται μεταξύ ομοειδών σχολών, όπως αυτές προσδιορίζονται από σχετική λίστα.

Οι φοιτητές παρακολουθούν τον κύκλο μαθημάτων που αντιστοιχεί στο τμήμα της σχολής που έχουν επιλέξει και θα εξετάζονται σε αυτά, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και μία δεύτερη κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι θα είναι συγγενής επιστημονικά με το αρχικό τμήμα εισαγωγής, προκειμένου να εξεταστούν και σε μία δεύτερη σειρά μαθημάτων, αποκτώντας στο τέλος το διπλό πτυχίο εφόσον εξεταστούν επιτυχώς σε όλα τα μαθήματα που θα καθοριστούν από το πανεπιστήμιο χωρίς να παρατείνεται ο κανονικός χρόνος σπουδών. Δηλαδή, για παράδειγμα, ένα φοιτητής θα μπορεί να σπουδάζει και να αποκτά πτυχίο Νομικής και Πολιτικών Επιστημών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τον καθορισμό από τα ΑΕΙ του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια τα οποία θα ορίζουν πλαφόν στη βαθμολογία των πρωτοετών φοιτητών σε μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με τον ίδιο νόμο αναμένεται ότι θα οριστεί διπλό σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων από τη Σύγκλητο και Συμβούλια Προσωπικοτήτων.

Πηγή: protothema.gr