«Όσο δεν μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, θα λαμβάνουμε αυστηρότερα μέτρα ώστε να αποφύγουμε το γενικό lockdown, που θα είναι καταστροφικό για την οικονομία. Άρα κάθε άλλο μέτρο είναι στο τραπέζι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε σημερινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, απαντώντας σε ερώτηση για την εστίαση και το ενδεχόμενο τα καταστήματα να κλείνουν από τις 10 το βράδυ και όχι στις 12 τα μεσάνυχτα.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι επί θύραις το εν λόγω μέτρο, χωρίς να μπορώ να το αποκλείσω, αναλόγως της πανδημίας». Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα της Ολλανδίας όπου στις 10 κλείνουν μπαρ και εστιατόρια και στο Βέλγιο όπου κλείνουν στις 11.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στόχος των όποιων νέων μέτρων είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα για να μειωθεί και η μετάδοση του ιού.
Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων με τον υπουργό Εσωτερικών
Όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο της εστίασης και διασκέδασης και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υπουργού Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο συζήτησαν, την περασμένη Τρίτη, μαζί του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γ. Καββαθάς και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας και πρόεδρος της ΟΕΒΕ Σερρών και της Ένωσης Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Σερρών, Σ. Κοτσαμπάς.
Οι προτάσεις της ΠΟΕΣΕ οι οποίες κατατέθηκαν ήταν:
1. Τέλη καταλήψεως κοινόχρηστων χώρων. Η πρόβλεψη των ΠΝΠ για την απαλλαγή των τελών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων θα πρέπει να είναι υποχρεωτική.
2. Τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων και μέχρι 31/12/20 να μειωθούν κατά 50%.
3. Μείωση κατά 40% των μισθωμάτων εγκαταστάσεων που μισθώνονται από τους ΟΤΑ σε επιχειρήσεις.
4. Μείωση κατά 50% των μισθωμάτων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στον αιγιαλό (περιπτώσεις που οι μισθώσεις γίνονται από τους ΟΤΑ).
5. Ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΤΑ (Ν. 3074/2002 όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει) που θα δημιουργηθούν λόγω της υγειονομικής κρίσης που θα δημιουργηθούν (δημοτικά τέλη, τέλη ύδρευσης κτλ) χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής μέχρι 31/12/20, καθώς με τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί δεν μπορούν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν αλλά και να λαμβάνουν δημοτικές ενημερότητες.
6. Για τις πληγείσες περιοχές από τις θεομηνίες (Εύβοια, Καρδίτσα, Κεφαλονιά κλπ) να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή των υποχρεώσεων από τέλη και φόρους προς τους ΟΤΑ.
Επίσης, συζητήθηκε και η αναγκαιότητα της κατάργησης της επιβολής με διοικητική πράξη αφαίρεσης της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση που διαπιστωθεί εκ νέου παράβαση, όπως ορίζει το άρθρο 55 του Ν. 4483/2017 και η επιβολή αν’ αυτής αυξημένου προστίμου.
Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε ήταν αυτό της αναθεώρησης των διατάξεων του τέλους επί των ακαθαρίστων για τα Κέντρα Διασκέδασης και τα Νυχτερινά Κέντρα 5% ώστε να ορίζεται σε ποσοστό μέχρι 5% μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της παραχώρησης και εκμετάλλευσης του αιγιαλού, ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό, που λόγω της αργοπορίας της έκδοσης των ΚΥΑ έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή ροή της λειτουργίας των επιχειρήσεων που εκμισθώνουν κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού και να αποτρέπει τον επιχειρηματία από την ανάληψη της όποιας επένδυσης.
Ο υπουργός, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είπε ότι τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιηθεί μια από κοινού συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου και της ΠΟΕΣΕ για την εξεύρεση λύσεων.