Μητσοτάκης – Πομπέο: Ισχυρά μηνύματα από την επίσκεψη στη Σούδα
4 years, 1 month ago
6

Τον καθοριστικό γεωστρατηγικό ρόλο της Ναυτικής Βάσης της Σούδας για τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύει η παρουσία στην Κρήτη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Την ίδια η φιλοξενία του αρχηγού της αμερικανικής διπλωματίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο πολιτικών.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας στα Χανιά και τον υποδέχθηκαν στην οικία Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, πραγματοποιεί τη δεύτερη επίσκεψη στη χώρα μας μέσα σε μόλις ένα χρόνο και σε μια κίνηση με υψηλή συμβολική σημασία επέλεξε να μην ταξιδέψει στην Άγκυρα, όπως συνήθιζαν οι προκάτοχοί του σχεδόν σε κάθε επίσημο ταξίδι στην περιοχή μας.

Δείτε βίντεο από την υποδοχή Πομπέο στην Κρήτη:

 

 

Ο συμβολισμός του ταξιδιού Πομπέο στην Ελλάδα γίνεται ακόμη υψηλότερος με την κοινή επίσκεψη την οποία πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη, στη Σούδα ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Είναι μια επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία κυκλοφορούν εντόνως πληροφορίες για την πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν εκεί τα οπλικά συστήματα από τη βάση του Ινσιρλίκ που λειτουργεί στα Άδανα από το 1951.

pompeo__1_

Στη Σούδα, άλλωστε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάζουν, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, να δημιουργήσουν κοντά στην αμερικανική βάση Ναύσταθμο για τη μόνιμη παρουσία εκεί σκαφών του Στόλου που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που σχετίζεται με τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και εκφράζει τη βούληση της ελληνικής πλευράς να ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας.

pompeo__2_

Μετά την επίσκεψη στη Σούδα, το κοινό πρόγραμμα Μητσοτάκη – Πομπέο προβλέπει διευρυμένη συνάντηση αντιπροσωπειών, στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ενώ κατόπιν οι δύο πολιτικοί θα έχουν γεύμα εργασίας στο πατρικό σπίτι του πρωθυπουργού.

Στις συναντήσεις θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

pompeo__3_

Στο επίκεντρο και τα ενεργειακά

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα μας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας- Η.Π.Α., την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία και, βεβαίως, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

pompeo__4_

Όπως αναφέρεται στην κοινή δήλωση των δύο υπουργών Εξωτερικών, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ:

*Επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και την αμοιβαία επιθυμία τους να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, από την άμυνα και την ασφάλεια, τις επενδύσεις και την ενέργεια, μέχρι την παιδεία και τον πολιτισμό.

*Σημείωσαν ότι ασπάζονται κοινές απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

*Επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της συνεργασίας 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες).

*Εξέφρασαν την πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής και εταιρικής τους σχέσης άμυνας και ασφάλειας εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Η.Π.Α.-Ελλάδας, η οποία ενημερώθηκε τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019 και συμβάλλει σημαντικά στην ασφάλεια και των δύο εθνών.

*Καλωσόρισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του Υπερ-Αδριατικού Αγωγού και εκφράζουν τη βούληση να ενταχθεί στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο η συζήτηση για αμοιβαία υποστήριξή τους στον Διασυνδετήριο Αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, το έργο πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση του υπόγειου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου της Καβάλας, το έργο Διασύνδεση Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου EastMed.

*Χαιρέτησαν την επίσημη καθιέρωση του Φόρουμ Αερίου EastMed στις 22 Σεπτεμβρίου ως περιφερειακού οργανισμού.

*Υπογράμμισαν τη συμμετοχή της ExxonMobil σε συνεργασία με την Total and Hellenic Petroleum σε υπεράκτια εξερευνητικά τεμάχια ανοικτά των της Κρήτης, καθώς και τις πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις των ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

*Εξέτασαν τη συνεχιζόμενη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας.

*Σημείωσαν ότι η Ελλάδα βελτίωσε σημαντικά την προστασία και την επιβολή της πνευματικής ιδιοκτησίας το 2019, με αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από την Ειδική Έκθεση 301 του Γραφείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

*Χαιρέτισαν τις νέες επενδύσεις και εξαγορές από αμερικανικές εταιρείες στην Ελλάδα και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενθαρρύνουν αυτήν την τάση.
*Συμφώνησαν να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των πανεπιστημίων των δύο χωρών, τις εκπαιδευτικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές, καθώς και να συνεχίσουν τη μακροχρόνια συνεργασία τους για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας της Ελλάδας.

*Συμφώνησαν στην υποστήριξή τους για την ένταξη όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ευρωπαϊκούς και διατλαντικούς θεσμούς σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη συνάφεια της συμφωνίας Πρεσπών με την επακόλουθη προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και υπογράμμισαν τη σημασία της συνεπούς εφαρμογής της με καλή πίστη.

Συνοψίζοντας την πρώτη μέρα της παρουσίας του κ. Πομπέο στη χώρα μας, διπλωματικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι:

Πρώτον: Υπογραμμίζει την αναβαπτισμένη ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αναδεικνύει το ειδικό βάρος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Δεύτερον: Αναδεικνύει παράλληλα, μια στροφή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, που έχει αφήσει πίσω την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία και στέκεται κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Τρίτον: Με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη υπογραμμίζει τον κομβικό ρόλο που παίζει η πόλη ως αναπτυξιακό κέντρο για την περιοχή των Βαλκανίων και με την παρουσία του στη Σούδα τον αυξημένο ρόλο της στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: protothema.gr