Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου κι αυτός ισχύει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πρόσφατα αρχαιολόγοι στη Σουηδία ανακάλυψαν ευρήματα σε αρχαίο νεκροταφείο που το επιβεβαιώνουν.
Αρχαιολογική ομάδα στη Σουηδία βρήκαν τα λείψανα σκύλου δίπλα σε εκείνα ανθρώπων σε ένα νεκροταφείο που χρονολογείται στη Λίθινη Εποχή, περίπου 8.400 χρόνια πριν.
Το σκυλί ήταν θαμμένο μαζί με έναν άνθρωπο, στο πλαίσιο του αρχαίου εθίμου οι νεκροί να θάβονται μαζί με πολύτιμα αντικείμενα μαζί με όσα είχαν συναισθηματική αξία γι’ αυτούς όσο ζούσαν.
Ζωολόγος που εξέτασε τα οστά κατέληξε ότι ανήκουν σε είδος σκύλου που δεν υπάρχει στις μέρες μας, αλλά μοιάζει σαν ένα «δυνατό λαγωνικό γκρέιχάουντ», σύμφωνα με τη βρετανική ταμπλόιντ, Daily mail.
Ο αρχαίος οικισμός όπου βρέθηκαν τα οστά ήταν κάποτε χτισμένος κοντά στις ακτές, αλλά με το πέρασμα των χιλιετιών και την άνοδο της θάλασσας καλύφτηκε από άμμο και λάσπη κι έτσι τα κτερίσματα διατηρήθηκαν ανέπαφα για χιλιάδες χρόνια.
Το σημείο όπου βρέθηκαν τα οστά του σκύλου ανήκει σε μια τεράστια περιοχή, που οι τοπικές αρχές με τη συνδρομή αρχαιολόγων πραγματοποιούν μια από τις μεγαλύτερες ανασκαφές που έγιναν ποτέ στη χώρα.
Τα οστά του σκύλου πρόκειται για νέο εύρημα και μέχρι στιγμής δεν έχουν αφαιρεθεί από το σημείο όπου βρέθηκαν, αλλά οι ειδικοί σκοπεύουν να τα μεταφέρουν στο μουσείο Blekinge για περαιτέρω μελέτη.
«Ο σκύλος είναι καλά διατηρημένος και το γεγονός ότι θάφτηκε μαζί με τον άνθρωπο στο κέντρο του οικισμού της Λίθινης Εποχής είναι μοναδικό» σχολίασε η οστεολόγος Όλα Μάγκενλ, του μουσείου Blekinge.
«Ένα θαμμένος σκύλος με κάποιον τρόπο δείχνει πόσο όμοιοι έχουμε παραμείνει στο πέρας των χιλιετιών, όταν έχει να κάνει με τα συναισθήματα θρήνου και απώλειας» σχολίασε ο αρχαιολόγος Καρλ Πέρσονς.
Οι σκύλοι μοιάζουν να είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου εδώ και χιλιάδες έτη, με τους αρχαιολόγους να ανακαλύπτουν λείψανα παντού ανά την υφήλιο, κάτι που υποδεικνύει ότι έγιναν κατοικίδια ζώα από πολύ νωρίς στην ανθρώπινη ιστορία.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε ανασκαφές σε σπήλαια στη νότια Ιταλία κάτι που πιστεύουν ότι πρόκειται για τα αρχαιότερα λείψανα κατοικίδιου σκύλου, με τους ειδικούς να πιστεύουν ότι τα οστά χρονολογούνται μεταξύ 14.000 και 20.000 χρόνων πριν.
Ειδικότερα, ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία ελπίζουν πως με την ανακάλυψή τους θα μπορέσουν να φωτίσουν το προαιώνιο μυστήριο του πώς οι σκύλοι κάποτε μετατράπηκαν από άγρια σαρκοβόρα που ζούσαν σε φιλικούς συντρόφους των ανθρώπων.
Μια θεωρία μιλά για άγριους λύκους που προσέγγισαν τους ανθρώπινους οικισμούς από ανάγκη, λόγω έλλειψης τροφής. Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι ζώα και άνθρωποι σιγά-σιγά ανέπτυξαν δεσμούς και μια συμβιωτική σχέση ξεκίνησε έκτοτε.
Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν ότι λύκοι και άνθρωποι κυνηγούσαν μαζί στα ίδια μέρη κι έτσι σταδιακά αναπτύχθηκε μια συνεργατική σχέση μεταξύ τους.
Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο της Σιένα ελπίζει ότι τα οστά που ανακάλυψαν θα βοηθήσουν να δοθεί μια σίγουρη απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.
«Η συνδυασμένη μοριακή και μορφολογική ανάλυσή των απολιθωμάτων από τις ανασκαφές στη Grotta Paglicci και Grotta Romanelli στη νότια Ιταλία μαρτυρούν την παρουσία σκυλιών τουλάχιστον 14 χιλ. χρόνια πριν. Πρόκειται αναμφίβολα για μια από τις παλαιότερες παρουσίες οικόσιτων στην Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο» σημείωσε ο καθηγητής Φρανσέσκο Μποσίν στην εφημερίδα RealPress, για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στη επιθεώρηση Scientific Reports.
«Στη Μεσόγειο έχουμε πλέον προσδιορίσει ότι κατοικίδια σκυλιά ζούσαν σίγουρα ήδη 14 χιλ. χρόνια πριν, αλλά ίσως ακόμη και 20 χιλ. χρόνια πριν» ανέφερε, σχετικά, ο αρχαιολόγος, αναφορικά με τον πρώτο σκύλο που έζησε μαζί με ανθρώπους.
Δείτε το βίντεο: