Σε εξέλιξη βρίσκεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση των δύο συμφωνιών οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο.
Ανακοίνωσε επέκταση στα 12 μίλια για τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο έως και το Ταίναρο λέγοντας «Μεγαλώνουμε την Ελλάδα!».
«Έχουμε το αποτέλεσμα ενός νέου πατριωτισμού. Στο πλαίσιο ανακοινώνω σήμερα ότι άμεσα με νομοσχέδιο που καταθέτουμε στην Βουλή η Ελλάδα διευρύνει τα χωρικά της ύδατα προς Δυσμάς από τα έξι στα 12 μίλια! Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει και άλλοι αλλά εμείς το κάνουμε πράξη.
Προβαίνουμε έτσι σε μια θαλάσσια περιοχή. Συγκεκριμένα στα Ιόνιο έως Ταίναρο σε επέκταση υδάτων. Ένα δικαίωμα που η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει και σε άλλες περιοχές και έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και τον κανόνα μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση είναι μικρότερη των 6 ή 12 μιλίων. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ομολόγους του Ιταλίας και Αλβανίας.
Αναφερόμενος στις δύο συμφωνίες μίλησε για «μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος» στις δύο συμφωνίες, υπογραμμίζοντας ότι «ο λόγος μας σήμερα πρέπει να είναι υπεύθυνος» για να μην υπονομευτεί η εθνική στρατηγική της χώρας.
Οι δύο συμφωνίες είναι διμερείς, έχουν «όμως οικουμενική ακτινοβολία ως φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης».
«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ» σημείωσε λέγοντας πως τα νησιά μας, και το Καστελόριζο, έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. «Τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια» πρόσθεσε. «Η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τις γειτονικές χώρες επαναφέρει το Διεθνές Δίκαιο και επιτρέψει την αξιοποίηση κοινών πόρων. Οι συνθήκες επαναθεμελιώνουν στην περιοχή ένα καθεστώς νομιμότητας».
Εκανε λόγο για ενεργή διπλωματία από μέρους της Αθήνας και πολιτική που ξεδιπλώνεται σταδιακά. «Η Ελλάδα διατηρεί ενεργά τα κυριαρχικά της δικαιώματα τόσο ανατ΄του 28ου μεσημβρινού όσο και δυτικά του 26ου» υπογράμμισε.
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η αποχή από την ψηφοφορία σημαίνει υπεκφυγή» και ζήτησε να αλλάξουν στάση για την ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο κ. Δένδιας να πάει στο Συμβούλιο Εξωτερικών στο Βερολίνο με ψηφισμένες τις συμφωνίες. «Θα είναι ευχής έργο να αναθεωρήσετε τη στάση σας για ονομαστική ψηφοφορία, ώστε η εθνική γραμμή να είναι σαφής, κοινή και ευθεία».
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στο Λιμενικό Σώμα για την αντίδρασή του στο σημερινό επεισόδιο στη Χάλκη. «Η επιχείρηση διάσωσης έγινε δυτικά τη Χάλκης κάτω από δύσκολες συνθήκες και σχεδόν 100 ζωές σώθηκαν. Είναι μια ακόμα τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική. Αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διαδίδουν φεικ νιουζ για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας».
Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός:
Δύο επίσημα κείμενο που οριοθετούν θαλάσσιες ζώνες και περιλαμβάνουν ρυθμίσεις καθοριστικές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Έχουν μείζον πολιτικό και ιστορικό βάρος. Γι αυτό και θέλω να επισημάνω ότι ο λόγος μας ειδικά σήμερα πρέπει να είναι μετρημένος και υπεύθυνος.
Γιατί τα όσα θα ακουστούν σε αυτή την αίθουσα αποτελούν εξ αντικειμένου τεκμήρια που ανα πάσα στιγμή θα θελήσουν ίσως να τα χρησιμοποιήσουν κάποιοι για να υπονομεύσουν την εθνική μας κυριαρχία μας. Γι αυτό και ας είμαστε προσεκτικοί.
Οι δύο συμφωνίες υπογράφηκαν με διαφορά λίγων εβδομάδων επιλύοντας όμως εκκρεμότητες δεκαετιών. Εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και αναγνωρίζουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με επήρεια σε όλα τα νησιά μας και διεμβολίζουν παράνομες ενέργειες στην περιοχή. Νέα πραγματικότητα ειρήνης και ασφάλειας στις θάλασσές μας.
Οι δύο συμφωνίες σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας που δικαιούται και οφείλει να δικαιώνει καθημερινά. Το ρόλο του εγγυητή συνόρων και Μεσογείου. Του πρεσβευτή του Διεθνούς Δικαίου, σταθερού βραχίονα διαλόγου.
Είναι ακριβώς ο λόγος που αναγνωρίζετε στην Ελλάδα ο ρόλος αυτός το τελευταίο διάστημα όλο και πιο έντονα
Ο Μακρόν μίλησε για Ευρωπαϊκή Κυριαρχία στην θάλασσά ΜΑΣ
Και η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε ανοικτά για δικαιώματα μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Οι δηλώσεις παράγουν δεδομένα και πλαισιώνονται από δηλώσεις άλλων χωρών Ισραήλ και Αραβικού κόσμου
Οι συμφωνίες Ελλάδος με Ιταλία και Αίγυπτο είναι διμερείς έχουν όμως ισχύ έναντι πάντων. Φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης που βασίζεται στο Δίκαιο Θάλασσας και Διεθνές Δίκαιο και δείχνουν ότι μπορούν να ξεπεραστούν εμπόδια
Γνωρίζετε ότι για κάθε εξέλιξη στα εθνικά μέτωπα ενημερώνω προσωπικά του πολιτικούς αρχηγούς. Αυτό συνέβη και πριν από την υπογραφή της Συνθήκης με την Αίγυπτο.
Σήμερα θα περιοριστώ σε ορισμένα γεγονότα.
Η συμφωνία κατοχυρώνει ταύτιση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η χώρα παραμένει αμετακίνητη στις πάγιες θέσεις για μέση γραμμή και για επήρεια νησιών ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται απέναντι σε ηπειρωτικές περιοχές άλλης χώρας με μεγαλύτερη έκταση.
Η συνεννόηση με Ιταλία αποτέλεσε προπομπό. Το αναγκαίο προστάδιο για συμφωνία με Αίγυπτο. Στο ίδιο πνεύμα: οι άριστες μεταξύ μας σχέσεις να αναβαθμιστούν με οριοθέτηση ΑΟΖ. Με το ίδιο υπόβαθρο το Δίκαιο θάλασσας και ίδιο στόχο να ξεπεραστούν τα προβλήματα στην βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Τα κενά αυτά επιχείρησαν να τα καλύψουν τρίτοι παράγοντες με άκυρες ενέργειες. Η πρόθεσή μας ήταν τα κενά αυτά να καλυφθούν στην βάση Διεθνούς Δικαίου.
Η συμφωνία αναγνωρίζει επήρεια σε όλα τα νησιά. Η υφαλοκρηπίδα ισχύει εξ υπαρχής και αυτοδικαίως, Ασφαλώς τίποτα δεν μποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια όποτε το κρίνει απαραίτητο. Επιλέγει ο δρόμος μερικής οριοθέτησης Η άμεση οριοθέτηση ήταν επείγουσα καθώς στην περιοχή εξελίσσεται η παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας να επιβληθεί εις βάρος άλλων χωρών. Μερική οριοθέτηση είχε προτείνει και η αξ αντιπολίτευση. Προχωρήσαμε σε μερική οριοθέτηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο χωρών
Η ελληνική ζώνη κυριαρχικών δικαιωμάτων αυξάνει σχεδόν κατά 38.000 τ. χιλιόμετρα. Η τελική γραμμή οριοθέτησης επιβεβαιώνει ότι τα ελληνικά νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και επήρεια και το Καστελόριζο.
Η Ελλάδα κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα… Το Κάιρο απέρριψε δελεαστικές προτάσεις που θα του έδιναν περισσότερα. Εξουδετέρωσε στην πράξη τις μεθοδεύσεις Αγκυρας Τρίπολης καταδεικνύοντας το ανυπόστατο των βλέψεών τους.
Το εθνικό φορτίο των Συμφωνιών είναι μεγαλύτερο από τις εκτάσεις που αναφέρονται. Οι οριοθετήσεις ΑΟΖ αίρουν εκκρεμότητες, επαναφέρουν το Διεθνές Δίκαιο εκπληρώνοντας όλα τα εθνικά μας ζητούμενα. Επιτρέπει την αξιοποίηση εθνικών μας πόρων. Πάνω από όλα οι συνθήκες με Ιταλία και Αίγυπτο επαναθεμελιώνουν καθεστώς νομιμότητας και περιθωριοποιούν παράνομες ενέργειες.
Όλα αυτά δεν προέκυψαν τυχαία. Εγιναν πολυμερείς διαδικασίες με Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ , Αραβικά Εμιράτα. Ενδυνάμωση ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ενδυνάμωση δρόμου Βαλκανίων
Η αναβλητικότητα δεν απέχει από την παθητικότητα . Οι σημερινοί ενδοιασμοί κινδυνεύουν να μετατραπούν σε αυριανούς οδυνηρούς συμβιβασμούς
Η πατρίδα μας ακολουθεί ενεργή εθνική πολιτική. Σήμερα υπάρχουν δυνάμεις που σπεύδουν να καλύψουν κενά και καραδοκούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα αντιλαμβανόμενοι ότι η νομιμότητα συνιστά αμηχανία. Κάνουν λάθος. Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση μιλά λίγο αλλά δρα πολύ. Δεν διστάζουμε να πάρουμε τολμηρές πρωτοβουλίες
Αυτό το αποδείξαμε και στον Εβρο που αναγκάσαμε την Ευρώπη να μιλά για τα ανατολικά συνορά ΤΗΣ
Έχουμε το αποτέλεσμα ενός νέου πατριωτισμού. Στο πλαίσιο ανακοινώνω σήμερα ότι άμεσα με νομοσχέδιο που καταθέτουμε στην Βουλή η Ελλάδα διευρύνει τα χωρικά της ύδατα προς Δυσμάς από τα έξι στα 12 μίλια! Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει και άλλοι αλλά εμείς το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι σε μια θαλάσσια περιοχή. Συγκεκριμένα στα Ιόνιο έως Ταίναρο σε επέκταση υδάτων. Ένα δικαίωμα που η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει και σε άλλες περιοχές και έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας με σεβασμό στο Δίκαιο της Θάλασσας και τον κανόνα μέσης γραμμής εκεί που η απόσταση είναι μικρότερη των 6 ή 12 μιλίων. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερώσει τους ομολόγους του Ιταλίας και Αλβανίας.
Ίσως δεν υπάρχει καλύτερη επιβεβαίωση για την ορθότητα των επιλογών μας από σπασμωδικές κινήσεις ηγεσίας Τουρκίας. Χρησιμοποιεί λόγια μόνο για να φωνασκεί και όχι να συζητά. Εγκλωβίζεται στα δίκτυα απομόνωσης. Τι άλλο από ολική αποτυχία μπορεί να σημαίνει η καταδίκη ενεργειών Άγκυρας από όλη την παγκόσμια κοινότητα. Παροξυσμός η ενέργεια μετατροπής σε τζαμί της Μονής τη Χώρας.
Όσο ισχυρή είναι η Ελλάδα στο πεδίο τόσο ισχυρή αισθάνεται στο τραπέζι. Τα όπλα Διεθνούς Δικαίου είναι ακαταμάχητα. Έχουμε κάθε λόγο να οδηγήσουμε την Τουρκία στο στίβο νομιμότητας.
Επαναλαμβάνουμε ότι ο δρόμος της συνεννόησης για το ένα και μόνο θέμα υπό τον όρο να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις.΄
Οι Έλληνες πρώτοι καθιέρωσαν κλάδο ελαίας. Ξέρουν όλοι ότι αυτός δεν μπορεί να έχει αγκάθια. Εξι λέξεις δείχνουν την πρόθεση:
Σταματούν οι προκλήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις.
Σήμερα σας μίλησα καθαρά και με εντιμότητα έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας. Σε μια τέτοια συγκυρία η αποχή σημαίνει υπεκφυγή και το αμήχανο Παρών ισούται με απών από την ιστορική ευθύνη.
Έχετε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Θα είναι πρώτη φορά στην αίθουσα που ζητά κάποιος ονομαστική για να δηλώσει παρών. Με δική σας πρωτοβουλία γίνεται.
Επαναξιολογήστε το αίτημά σας για έναν πρακτικό λόγο. Ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να πάει αύριο στην Σύνοδο Υπουργών με ψηφισμένη την Συμφωνία και όχι για τακτικούς λόγους να καθυστερούμε μέχρι να λύσετε εσείς τις εσωκομματικές σας αντιθέσεις
Αναρωτιέμαι ν στο ζήτημα αυτό από μέρους σας θα υπάρχει κομματική πειθαρχία. Δεν μπορεί να υπάρχει κομματική πειθαρχία που να υπονομεύει την εθνική κυριαρχία. Ουκ ολίγοι βουλευτές σας έχουν εκφραστεί υπέρ της συμφωνίας
Θα ήταν ευχής έργο να αναθεωρήσετε. Η εθνική γραμμή πρέπει να είναι σαφής. Κοινή. Ευθεία.
Δεν πρέπει να είναι θαμπή και τεθλασμένη. Η υπερψήφιση της συμφωνίας από όλες τις πτέρυγες είναι επιβεβλημένη παρά τις επιμέρους ενστάσεις και επιφυλάξεις. Είναι σημαντικό όλοι μαζί να δώσουμε ενωμένοι πρόσθετη ισχύ στην εφαρμογή Διεθνούς Δικαίου και την κατοχύρωση εθνι9κών μας δικαιωμάτων. Να εκπέμψουμε προς φίλους και αντιπάλους ισχυρό σήμα ισχυρής και υπεύθυνης πολιτικής και παράδειγμα διπλωματίας που έχει σχέδιο .
Που οδηγεί σε λύσεις συνύπαρξης. Οι δύο Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο μπορούν να μετατραπούν σε δύο βήματα θετικής αμφισβήτησης του ιστορικού που έλεγε για την Μεσόγειο ότι η γεωγραφία επιβραδύνει την ιστορία. Κυρώνοντας σήμερα τις Συμφωνίες απαντάμε ότι είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε την κοινή μας θάλασσα έναν δημιουργικό επιταχυντή της ιστορίας.
Πηγή:protothema.gr