Ο πρώην Βασιλιάς της Ισπανίας, ο οποίος παραιτήθηκε το 2014, ανακοίνωσε αυτήν την απόφαση με επιστολή. Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται στη Δομινικανή Δημοκρατία αυτοεξόριστος.
Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos έχει φύγει από τη χώρα. Ύποπτος για διαφθορά και υπό διερεύνηση από το Ανώτατο Δικαστήριο, ανακοίνωσε την απόφαση αυτή με επιστολή προς τον γιο του, Felipe VI. “Καθοδηγούμενος τώρα από την πεποίθηση να προσφέρουμε την καλύτερη εξυπηρέτηση στους Ισπανούς, στους θεσμούς τους και σε εσάς ως βασιλιά, σας ενημερώνω για την απόφασή μου να εξορίσω τον εαυτό μου, αυτή τη στιγμή, έξω από την Ισπανία. », Έγραψε ο πρώην Βασιλιάς σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Royal House, όπου ο Βασιλιάς Φελίπε VI δέχεται και τον ευχαριστεί για την απόφασή του.
Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Τρίτη την άφιξη του πρώην βασιλιά Juan Carlos στη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά, από τη Δευτέρα, το Βασιλικό Παλάτι αρνήθηκε να δώσει παραπάνω πληροφορίες. Όλος ο τύπος θεωρεί δεδομένο ότι ο πρώην μονάρχης, που ελέγχεται για διαφθορά, είχε εγκαταλείψει το Ισπανικό έδαφος από τη Δευτέρα, αν και ούτε το Βασιλικό Παλάτι ούτε η κυβέρνηση το επιβεβαίωσαν.
Στις αρχές Ιουνίου, το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να εξακριβώσει εάν ο Juan Carlos είχε ποινική ευθύνη σε περίπτωση φερόμενης διαφθοράς, όταν η Σαουδική Αραβία ανέθεσε σε ισπανική κοινοπραξία την κατασκευή του TGV στη Μέκκα. Η δικαιοσύνη διερευνά αυτά τα γεγονότα από το 2018, αλλά λόγω της ασυλίας που απολαμβάνει, μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να επιδιώξει να καθορίσει την ευθύνη του πρώην μονάρχη, που είναι τώρα 82 ετών, και μόνο για πράξεις που διαπράχθηκαν μετά την παραίτησή του. Ο δικηγόρος του Juan Carlos, Javier Sanchez-Junco, δήλωσε ότι ο πρώην μονάρχης δεν επιδιώκει να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη πηγαίνοντας στην εξορία, αλλά παραμένει στη διάθεση της εισαγγελίας.
Το αρχείο άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά τη δημοσίευση των ηχογραφήσεων από την πρώην ερωμένη του Juan Carlos, Corinna Zu Sayn-Wittgenstein, η οποία ισχυρίστηκε ότι ο κυβερνήτης είχε λάβει προμήθεια για τη σύναψη συμβολαίου 6 , 7 δισεκατομμύριων ευρώ για την κατασκευή τρένου υψηλής ταχύτητας μεταξύ της Μέκκας και της Μεδίνας σε κοινοπραξία ισπανικών εταιρειών.
“Θα ήταν πιθανό αδίκημα διαφθοράς σε διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές”, ανέφερε η εισαγγελία. Η ελβετική εφημερίδα Tribune de Genève επιβεβαίωσε στις αρχές Μαρτίου ότι ο Juan Carlos είχε λάβει, το 2008, 100 εκατομμύρια δολάρια από τον Βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, σε λογαριασμό στην Ελβετία. Τον ίδιο μήνα, η εφημερίδα The Daily Telegraph ανέφερε ότι ο Felipe VI ήταν επίσης δικαιούχος αυτού του λογαριασμού. Μετά τη δημοσίευση αυτών των άρθρων, ο Felipe VI απέσυρε από τον πατέρα του μια ετήσια δωρεά από το Βασιλικό Παλάτι αξίας άνω των 194.000 ευρώ ετησίως. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι παραιτείται της κληρονομιάς του πατέρα του “για να διατηρήσει την υποδειγματική φύση της κορώνας”.