Ψαρόσουπα αυγολέμονο
5 years, 10 months ago
6

Η πιο νόστιμη ψαρόσουπα αυγολέμονο που έχετε φτιάξει! Μια συνταγή από το naturalzoe.gr

 

Συστατικά

  • 1 κιλό ψάρια για σούπα, καθαρισμένα από εντόσθια, βράγχια και δέρμα
  • 1 κούπα ρύζι γλασέ
  • 2 καρότα
  • 2 κλ. σέλερι
  • 3 μεσαίες πατάτες
  • 4 κλ. σέλινο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι για το σερβίρισμα

Για το αβγολέμονο

  • 1 αβγό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 3 κουτ. από το ζωμό της σούπας

 

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τα ψάρια, καθαρισμένα και πλυμένα, μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα, γεμίζουμε με νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά.
  • Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια 0,5-1 εκ.
  • Κόβουμε το σέλερι σε λεπτές φέτες.
  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια 1 εκ. και στο τέλος ψιλοκόβουμε το σέλινο.
  • Όταν τα ψάρια είναι έτοιμα τα αφαιρούμε με προσοχή από την κατσαρόλα με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας και τα ακουμπάμε σε μια πιατέλα.
  • Σουρώνουμε τον ζωμό, καθαρίζουμε την κατσαρόλα και ξαναβάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλερι, το σέλινο, το αλάτι και το πιπέρι και βράζουμε για 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Ξεψαχνίζουμε τα ψάρια πολύ προσεκτικά αφαιρώντας τα κόκαλα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Περιμένουμε μέχρι να βράσουν τα λαχανικά μας.
  • Όταν τα λαχανικά μας είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το ζωμό.
  • Στη συνέχεια, πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στο ζωμό μόλις πάρει μια βράση.
  • Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο.
  • Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά μέχρι να γίνει το ρύζι και κατεβάζουμε τη σούπα για να κρυώσει λίγο και να προετοιμάσουμε το αβγολέμονο.
  • Σπάμε το αβγό σε ένα μεγάλο μπολ, ασπράδι και κρόκο μαζί. Το χτυπάμε αρκετά, ωσότου να φουσκώσει καλά, και προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό του λεμονιού.
  • Ρίχνουμε ένα μέρος από το χυμό του λεμονιού και στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το ζουμί από την κατσαρόλα, ενώ συνεχίζουμε να γυρνάμε κυκλικά. Προσοχή, το ζουμί δεν πρέπει να είναι πολύ ζεστό γιατί αλλιώς­ θα κόψει το αβγολέμονο.
  • Συνεχίζουμε να ρίχνουμε το ζουμί και να ανακατεύουμε, ώσπου να ζεσταθεί το αβγολέμονο και τότε­ ρίχνουμε περισσότερο ζουμί.
  • Με το ένα χέρι ανακατεύουμε τη σούπα και με το άλλο χύνουμε λίγο λίγο το αβγολέμονο στη σούπα. Στη συνέχεια ανακατεύουμε για λίγο ακόμα, και η σούπα μας είναι έτοιμη.
  • Τη δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, ρίχνουμε και το υπόλοιπο λεμόνι, ρίχνουμε τα ψάρια μέσα στην σούπα και ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε και τον χυμό του λεμονιού.
  • Σερβίρουμε με το θυμάρι ή με μυρωδικά της επιλογής μας, 2 κ.σ ελαιόλαδο στην κάθε μερίδα και φέτες από λεμόνι.