Δημοφιλείς Αναζητήσεις
Τεχνητή Νοημοσύνη
Κλιματική Αλλαγή
Οικονομία
Τεχνολογία

Ν. Χριστοδουλίδης: «Οι επιθέσεις αφορούν αποκλειστικά τις βρετανικές βάσεις» – Το παρασκήνιο της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου

Ν. Χριστοδουλίδης: «Οι επιθέσεις αφορούν αποκλειστικά τις βρετανικές βάσεις» – Το παρασκήνιο της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου

Σε μια αναλυτική τοποθέτηση για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις επιπτώσεις της στην Κύπρο προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιδιώκοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, ενώ παράλληλα αποκάλυψε το εύρος της διεθνούς αμυντικής συνεργασίας που αναπτύσσεται.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας, ο κ. Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε πως «οι όποιες επιθέσεις έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην Κύπρο αφορούν αποκλειστικά τις βρετανικές βάσεις», σημειώνοντας πως αυτές προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον Λίβανο. Ο Πρόεδρος διέκρινε μια «δόση υπερβολής» σε διεθνή δημοσιεύματα, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε πολεμικές καταστάσεις το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια». Παρόλα αυτά, δεν απέκλεισε την πιθανότητα κινδύνου από το Ιράν, εξηγώντας πως οι πύραυλοι «περνούν από την περιοχή, από την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και είναι κάτι που παρακολουθείται πολύ προσεκτικά».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Ο Πρόεδρος χαρακτήρισε την αποστολή ελληνικών μαχητικών F-16 και φρεγατών ως «μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Όπως εξήγησε, η Λευκωσία απευθύνθηκε στην Αθήνα με συγκεκριμένα αιτήματα: «Ζητήσαμε ενισχύσεις σε συγκεκριμένους τομείς και υπήρξε άμεση ανταπόκριση», δήλωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σημειώνοντας πως «είναι η πρώτη φορά που βλέπω τέτοιου είδους ανταπόκριση και συνεργασία από πλευράς της ΕΕ», κάνοντας ειδική μνεία στο Άρθρο 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ για την αμοιβαία συνδρομή.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Πρόεδρος παραδέχθηκε ότι «υπήρξε ενόχληση» για παλαιότερες δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Άμυνας, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Χρειάστηκαν, μάλιστα, επαφές σε επίπεδο κορυφής με τον Βρετανό Πρωθυπουργό για να διευκρινιστεί ότι οι βάσεις δεν χρησιμοποιούνται για επιθετικές επιχειρήσεις.

Τέλος, ερωτηθείς για την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο κ. Χριστοδουλίδης υπήρξε σαφής: «Αν ήταν εφικτό αύριο η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, θα υπέβαλε σχετική αίτηση», συμπληρώνοντας ωστόσο πως οι τρέχουσες πολιτικές συνθήκες και η στάση της Τουρκίας δεν το επιτρέπουν επί του παρόντος. Παρά ταύτα, επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η απαραίτητη στρατιωτική και διοικητική προεργασία ώστε η χώρα να είναι έτοιμη όταν οι συνθήκες ωριμάσουν.

Πηγή: dimokratia.gr