Salsa ranchera. Μία μεξικάνικη σάλτσα ντομάτας

Salsa ranchera. Μία μεξικάνικη σάλτσα ντομάτας

Περιγραφή

Είναι μία από τις πιο γνωστές μεξικάνικες σάλτσες. Τη βρίσκει κανείς σε όλα τα μεξικάνικα εστιατόρια ανά τον κόσμο (τουλάχιστον εκείνα “που σέβονται τον εαυτό τους”). Συνοδεύει, σαν “dipping sauce”, σαν “ντιπ” επί το… ελληνικότερον, για nachos, ή σαν σάλτσα για το γέμισμα των burritos και fajitas.

Στην πραγματικότητα δεν είναι άλλο από μία σάλτσα με βάση ντομάτες και πιπεριές, που κατ’ αρχήν και στην πατρίδα της είναι κάτι παραπάνω από “αρκετά πικάντικη”, αλλά τίποτα δεν σας εμποδίζει να κανονίσετε το πόσο καυτερή θα είναι στη βάση του δικού σας, προσωπικού, γούστου.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό τοματίνια τύπου “κεράσι”
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κ.σ. καλό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 καυτερές πιπερίτσες τύπου habanero
  • 1 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα

Πώς το κάνουμε:

Πλένουμε τα τοματίνια και τα απλώνουμε μέσα σε χαμηλό ταψί φούρνου, χωρίς καμία λιπαρή ουσία. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε σε πολύ μέτριες θερμοκρασίες, στους 120 με 130 βαθμούς για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να στεγνώσουν από τα υγρά τους και ζαρώσουν. Όχι εντελώς όμως, να τις ελέγχετε και μην τις αφήσετε να μείνουν μόνο οι φλούδες τους, τις θέλουμε με τη σάρκα τους. Όταν οι ντοματούλες είναι έτοιμες, ψημένες, καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Όσο πιο λεπτές μπορείτε. Το αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά, μέσα σε ένα τηγάνι με 3 κουταλιές καλό ελαιόλαδο. Πρέπει να μαλακώσει και να γίνει γυαλιστερό, όχι όμως να καεί και πικρίσει. Ρίχνουμε στο blender τις ντοματούλες, 3 μικρές καυτερές πιπερίτσες habanero (για την καυτερή της γεύση), αλλά και μία κόκκινη καυτερή πιπερίτσα (για το άρωμά της), δύο σκελίδες σκόρδο, και τα πολτοποιούμε όλα μαζί σε μία κόκκινη και πολύ αρωματική (χάρις στις ψημένες ντομάτες αλλά και το σκόρδο), κόκκινη σάλτα. Αδειάζουμε το περιεχόμενο του blender στο τηγάνι όπου αχνίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε 2 (μάλλον) γερές τσιμπιές αλάτι, ανακατεύουμε καλά να ενωθούν και ομογενοποιηθούν τα υλικά στο τηγάνι και μαγειρεύουμε, στην ίδια πάντα χαμηλή φωτιά (κατεβάστε την και άλλομ γύρω στο 2,5 με 3), μέχρι να εξατμισθούν όλα τα υγρά της και να δέσει καλά η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει και μπορούμε να τη σερβίρουμε. Είναι μία σάλτσα πραγματικά εξόχως νόστιμη αλλά και …καυτερή. Είναι για εκείνους που “το λέει η καρδιά τους” (και το στομάχι τους…)

Λίγα μυστικά ακόμα

Μία εξαιρετική sauce για να γεμίσετε burritos ή fajitas, ή ακόμη σαν συνοδευτικό nachos.

Πηγή: www.sintagespareas.gr/Tο διαβάσαμε εδώ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..