Κέικ λεμονιού με ξινόγαλα (buttermilk)

Κέικ λεμονιού με ξινόγαλα (buttermilk)

Περιγραφή

Υπέροχο κέικ με έντονη γεύση λεμονιού.

  • Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα 5 λεπτά
  • Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 30 λεπτά, συν περίπου 1 ώρα για να κρυώσει

Τι χρειαζόμαστε:

Για το κέικ

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και έξτρα για τη φόρμα
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι (ή 227 γρ.) ανάλατο βούτυρο εκτός ψυγείου (μαλακό) ή ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2-1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 φλιτζάνι ξινόγαλα (buttermilk) (φτιάχνεται με 1 φλιτζάνι γάλα πλήρες ή ελαφρύ, όπου προσθέτετε 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, ώστε συνολικά να έχετε 1 φλιτζάνι υγρό και το αφήνετε να κάτσει 5-10 λεπτά)
  • 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού (σημείωση: θα χρειαστείτε 4-5 μεγάλα λεμόνια για όλη τη συνταγή)
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού

 

Για το σιρόπι

  • 1/3 φλιτζανιού νερό
  • 1/3 φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού

 

Για το γλάσο

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού ανάλατο βούτυρο λιωμένο

Πώς το κάνουμε:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C και τοποθετήστε μια σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώστε και αλευρώστε τη φόρμα. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, αναμίξτε μαζί το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη. Σε άλλο μπολ χτυπήστε με το μίξερ το βούτυρο (ή ελαιόλαδο) και τη ζάχαρη. Προσθέστε ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Σε άλλο μπολ, αναμίξτε το ξινόγαλα, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό λεμονιού. Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, αναμίξτε το ένα τέταρτο του μίγματος αλευριού και έπειτα το ένα τρίτο του μίγματος με το ξινόγαλα. Αναμίξτε άλλο ένα τέταρτο του μίγματος αλευριού και έπειτα άλλο ένα τρίτο του μίγματος με το ξινόγαλα. Επαναλάβετε με άλλο ένα τέταρτο του μίγματος αλευριού και το υπόλοιπο του μίγματος με το ξινόγαλα. Τέλος, αναμίξτε το υπόλοιπο του μίγματος αλευριού. Αναμίξτε καλά για να φροντίσετε ότι όλα τα υλικά έχουν ενσωματωθεί πλήρως. Χύστε το παχύ μίγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και λειάνετε με μια σπάτουλα. Ψήστε για 1 ώρα και 5 λεπτά ή μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για δέκα λεπτά πάνω σε σχάρα. Εντωμεταξύ, φτιάξτε το σιρόπι. Αναμίξτε το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε το να πάρει μια βράση. Βγάλτε το από τη φωτιά και αναμίξτε τον χυμό λεμονιού. Γυρίστε το ζεστό κέικ πάνω σε μια σχάρα. Τοποθετήστε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας ή αλουμινόχαρτου κάτω από τη σχάρα για να πιάσει ότι στάξει από το σιρόπι και το γλάσο. Απλώστε με πινέλο το ζεστό σιρόπι πάνω στο κέικ, αφήστε το να μουσκέψει (θα στάξει λίγο σιρόπι, αλλά προσπαθήστε να μην το κάνετε βιαστικά ώστε να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του σιροπιού). Αφήστε το κέικ να κρυώσει εντελώς, περίπου μία ώρα. Όταν κρυώσει, φτιάξτε το γλάσο. Προσθέστε τη ζάχαρη άχνη, τον χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το λιωμένο βούτυρο σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, αναμιγνύοντας με ένα πιρούνι έως ότου είναι ένα λείο μίγμα. Προσθέστε περισσότερη ζάχαρη άχνη ή χυμό λεμονιού αναλόγως για να γίνει ένα παχύρευστο γλάσο που μπορείτε να περιχύσετε (πρέπει να έχει την πυκνότητα του μελιού). Περιχύστε το γλάσο με ένα κουτάλι πάνω στο κέικ, αφήνοντάς το να τρέξει στις πλευρές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Η μετάφραση και δημοσίευση της συνταγής γίνεται με τη συγκατάθεση του αρχικού κατόχου.

Πηγή: www.sintagespareas.gr/Tο διαβάσαμε εδώ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Some text some message..