8 λόγοι να φας γλυκοπατάτες (ναι είναι γεμάτες ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ!)

8 λόγοι να φας γλυκοπατάτες (ναι είναι γεμάτες ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ!)

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα τρόφιμο πολύ υγιεινό, που μπορεί κανείς να βρει εύκολα όλο το χρόνο και ταιριάζει σε ένα σωρό συνταγές.

Μερικά μόνο από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι:

1.       Βήτα-καροτίνη. 

Σ’ αυτή τη μορφή της βιταμίνης Α οφείλεται το πορτοκαλί της χρώμα και οι ευεργετικές ιδιότητές της για το δέρμα και τα μάτια. Μία μόνο γλυκοπατάτα περιέχει σχεδόν 4 φορές περισσότερη βήτα-καροτίνη από όση χρειαζόμαστε κάθε μέρα! Είναι επίσης απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

2.       Φυτικές ίνες. 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard οι περισσότερες δίαιτες δεν προσφέρουν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση φυτικών ινών που είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, που είναι 35 γραμμάρια. Ένα μόνο φλιτζάνι γλυκοπατάτα μπορεί να σου δώσει 6,6 γραμμάρια φυτικών ινών που χρειάζονται για την πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου.

3.       Βιταμίνη Β6.

Αποτελεί τον φυσικό «εχθρό» της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται με ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες.

4.       Βιταμίνη C.

 Οι γλυκοπατάτες είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C, που είναι απαραίτητη ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες για την πρόληψη από ιούς.  Είναι επίσης σημαντική για την καλή υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ βοηθάει στην πέψη και την ανάπτυξη των κυττάρων.

5.       Βιταμίνη D. 

Είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό εξασφαλίζουν ενέργεια και καλή διάθεση, ενώ συμβάλλει στην υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

6.       Σίδηρο. 

Η γκυκοπατάτα είναι καλή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..