Ντομάτες | 15 Σοβαρές Παρενέργειες Από Την Υπερβολική Κατανάλωσή Τους

Ντομάτες | 15 Σοβαρές Παρενέργειες Από Την Υπερβολική Κατανάλωσή Τους

Οι ντομάτες αποτελούν μέρος της ημερήσιας διατροφής μας. Αλλά γνωρίζατε ότι αυτή η φαινομενικά ακίνδυνη ντομάτα μπορεί πραγματικά να έχει σοβαρές παρενέργειες εάν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα; Ναι, αυτό είναι αλήθεια … Διαβάστε το άρθρο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις σοβαρές παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης ντομάτας.

1. Πεπτικές Διαταραχές

Δεδομένου ότι οι τομάτες είναι όξινες, η υπερβολική κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων οξέος στο πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα την οξύτητα, η οποία είναι επίσης γνωστή ως παλινδρόμηση οξέος. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρες.

2. Επηρεάζει Το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική ποσότητα φυτοχημικού λυκοπενίου που υπάρχει στις τομάτες. Το λυκοπένιο, όταν υπάρχει σε περίσσεια, μειώνει την ανοσία του σώματος και την αποτελεσματικότητα του οργανισμού για την καταπολέμηση των βακτηριακών και μυκητιακών ασθενειών.

3. Ανεπιθύμητες παρενέργειες στον αδένα του προστάτη

Η υπερβολική ποσότητα λυκοπενίου έχει βρεθεί ότι επηρεάζει δυσμενώς τον αδένα του προστάτη στους άνδρες και έχει ως αποτέλεσμα πόνο, δυσκολία στην ούρηση, ακόμη και καρκίνο σε ακραίες περιπτώσεις.

4. Ανεπιθύμητες επιπτώσεις στο δέρμα

Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας έχει βρεθεί ότι επηρεάζει αρνητικά την επιδερμίδα και την κάνει να φαίνεται πιο σκοτεινή.

5. Μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά

Οι ντομάτες και οι σπόροι τους περιέχουν ασβέστιο και οξαλικό οξύ που δεν αποβάλλονται εύκολα από το σώμα. Επομένως, όταν καταναλώνετε πολλές ντομάτες, καταλήγετε σε εναπόθεση ασβεστίου και οξαλικού οξέος, πράγμα που τελικά οδηγεί σε πέτρες στα νεφρά.

6. Προκαλεί σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Η υπερβολική κατανάλωση ντοματών συνεπάγεται μεγάλη ποσότητα λυκοπενίου που μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, με αποτέλεσμα κοιλιακό άλγος και δυσφορία.

7. Επηρεάζει αρνητικά το παχύ έντερο

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ντομάτας οδηγεί σε υπερβολικές ποσότητες σπόρων που έχουν δυσμενή επίδραση στο παχύ έντερο. Οι σπόροι μπορεί να προσκολληθούν στα τοιχώματα του εντέρου, προκαλώντας εκκολπωματίτιδα.

8. Λοιμώξεις του δέρματος

Οι ντομάτες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την επιδερμίδα, προκαλώντας δερματίτιδα, εξανθήματα, ερεθισμό του δέρματος, έκζεμα και φουσκάλες.

9. Μπορεί να προκαλέσει πόνους στο σώμα

Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας έχει επίσης ως αποτέλεσμα πόνους στους μύες, τα οστά και το κεφάλι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει ημικρανία.

10. Επηρεάζει τη ρινική κοιλότητα

Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να προκαλέσει τροφική αλλεργία, επηρεάζοντας έτσι δυσμενώς την αναπνευστική οδό και προκαλώντας υπερβολικό φτάρνισμα.

11. Έχει αρνητική επίδραση στο στόμα

Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να οδηγήσει σε τροφική αλλεργία που επηρεάζει αρνητικά τη στοματική κοιλότητα. Μπορεί είτε να κάνει το στόμα πολύ ξηρό είτε να οδηγήσει σε υπερβολική έκκριση σάλιου, προκαλώντας δυσφορία.

12. Προκαλεί διάρροια

Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας σημαίνει παράλληλα υψηλή πρόσληψη βιταμινών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, έμετο, ή ζάλη και να καταλήξει σε διάρροια.

13. Eπηρεάζει δυσμενώς τα μάτια και τα χείλη

Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα μάτια και τα χείλη. Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, να επηρεάσει την όραση και να έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο των χειλιών.

14. Επηρεάζει αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα

Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να επηρεάσει την καρδιά και να οδηγήσει σε ταχυκαρδία και νευρικότητα.

15. Αδυναμία αυτοσυγκέντρωσης

Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση και το άτομο να υποφέρει από έλλειψη προσοχής και αυτοσυγκέντρωσης.

Οι ντομάτες είναι καλές για την υγεία και πρέπει να αποτελούν μέρος της διατροφής σας. Χρειάζεται μόνο να είστε προσεκτικοί και να μην το παρακάνετε, προκειμένου να αποφύγετε τροφικές αλλεργίες και άλλες πιθανές παρενέργειες.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..