Ανεκδιήγητος! Ομολογεί την αποτυχία του ο «Σουλτάνος» και ρίχνει το φταίξιμο στον κακό καιρό! [Εικόνες]

Ανεκδιήγητος! Ομολογεί την αποτυχία του ο «Σουλτάνος» και ρίχνει το φταίξιμο στον κακό καιρό! [Εικόνες]

Τριάντα έξι ημέρες έχουν περάσει από τότε που με διαταγή Ερντογάν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εισέβαλλαν στη Συρία, με πρόσχημα «τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλεια των συνόρων της, υπό την ειρωνική ονομασία «Κλάδος Ελαίας», κηρύσσοντας πόλεμο κατά των Κούρδων στον βορρά της πολύπαθης Συρίας.

Αντιμέτωπος με τη σθεναρή αντίσταση των Κούρδων και την πρόσφατη ενίσχυση των αμυντικών θέσεων της περιοχής από δυνάμεις προσκείμενες στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο «Σουλτάνος» και τα σχέδια του έχουν «κολλήσει» έξω από τα τείχη του Αφρίν. Γεγονός που ο ίδιος ο Ερντογάν ομολογεί πλέον με τραγελαφικό τόνο, καθώς σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δήλωση του για το φλέγον ζήτημα της μηδενικής προόδου των τουρκικών δυνάμεων ευθύνεται «ο κακός καιρός».

Η παραπάνω δήλωση φέρεται να έγινε δημόσια κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Συνάντηση των Επαρχιακών Προέδρων που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Στην ομιλία του, ο Ερντογάν παραδέχτηκε ότι επιδρομές και βομβαρδισμοί στο Αφρίν δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και ότι «Ελπίζουμε πως το επόμενο μέρος της στρατιωτικής επιχείρησης θα προχωρήσει πιο γρήγορα», διευκρινίζοντας ότι «ο καιρός είναι επίσης κακός, δίνουμε έναν αγώνα με χιόνι και θυελλώδη ομίχλη και καταιγίδες».

Η μόνη διαφορά; Ο καιρός στο Αφρίν υπήρξε σχετικά καλός καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής με σταθερή ηλιοφάνεια, ελάχιστες βροχές και ούτε μία καταιγίδα. Οι θερμοκρασίες δε κατά τη διάρκεια της ημέρας κυμαίνονται μεταξύ 15 και 17 βαθμών κελσίου.

Υπενθυμίζεται ότι από τότε που άρχισε η σύγκρουση στη Συρία, το 2011, οι YPG και οι σύμμαχοί τους έχουν ιδρύσει τρία αυτόνομα καντόνια στον συριακό βορρά. Τα εδάφη τους επεκτάθηκαν όταν νίκησαν το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) με τη βοήθεια των ΗΠΑ, μολονότι η Ουάσινγκτον αντιτίθεται στα σχέδιά τους για αυτονομία, όπως άλλωστε και η συριακή κυβέρνηση.

Αυτήν την εβδομάδα συμμαχικές της Δαμασκού πολιτοφυλακές αναπτύχθηκαν στO Αφρίν για να βοηθήσουν στην απόκρουση της τουρκικής επίθεσης. Η κυβέρνηση της Δαμασκού επέτρεψε επίσης σε Κούρδους μαχητές, πολίτες και πολιτικούς να διέλθουν μέσω του εδάφους της για να φτάσουν στo Αφρίν τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πλευρά τους, σε ανακοίνωσή τους, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού κατηγόρησαν την Τουρκία ότι προσπαθεί να «δημιουργήσει ένα κράτος τρομοκρατίας και να αναγκάσει τους ανθρώπους σε μαζική φυγή» με τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί και τους αυθαίρετους βομβαρδισμούς του Αφρίν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..