Οι 4 τροφές που τρώνε οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο και ξεπερνούν τα 100

Οι 4 τροφές που τρώνε οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο και ξεπερνούν τα 100

Υπάρχουν πέντε μέρη στη γη που έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που ζουν χαρούμενοι και υγιείς έως τα 100 τους χρόνια.

Τα μέρη αυτά ονομάστηκαν ‘μπλε ζώνες’ από τον Dan Buettner, αρθρογράφο του National Geographic, ο οποίος έχει ερευνήσει τα μυστικά της μακροζωίας στο βιβλίο του «Η λύση των μπλε ζωνών: Τρώγοντας και ζώντας όπως οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο» (The Blue Zones Solution: Eating and Living Like the World's Healthiest People).

Αφού μελέτησε τη διατροφή των κατοίκων των περιοχών αυτών, ο Buettner κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακροζωία τους είναι αποτέλεσμα της διατροφής τους.

Ανεξάρτητα από το πού ζουν οι άνθρωποι, τα παρακάτω τρόφιμα αποτελούν τα κύρια πιάτα σε όλες τις δίαιτες μακροζωίας: φασόλια, χόρτα, σιτηρά-δημητριακά και ξηροί καρποί.

Ικαρία

Στο απομακρυσμένο νησί της Ικαρίας, το 97% των ανθρώπων είναι άνω των 70 ετών και ο Buettner βρήκε μόνο τρεις περιπτώσεις άνοιας. Συγκριτικά, για τους Αμερικανούς άνω των 85 ετών, το ποσοστό άνοιας φτάνει το 50%.

Ένα κοινό πιάτο είναι η άγρια πικραλίδα, βρασμένο όπως το σπανάκι. Αυτά τα χόρτα έχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ό,τι το κόκκινο κρασί, σύμφωνα με τον Buettner

Τα ρεβίθια, που είναι και αγαπημένο φαγητό στην Ικαρία, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε δίαιτας μακροζωίας στον κόσμο, αναφέρει ο ίδιος.

Άλλα μέρη του πλανήτη με υψηλά ποσοστά μακροζωίας είναι η Χερσόνησος Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η περιοχή Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, η νησιωτική περιοχή Οκινάουα της Ιαπωνίας και η Σαρδηνία της Ιταλίας.

Με πληροφορίες από npr.org

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..