Γιατί η Hasbro θέλει να αγοράσει τη Mattel;

Γιατί η Hasbro θέλει να αγοράσει τη Mattel;


Το σκεπτικό πίσω από την πιθανή δημιουργία της μεγαλύτερης βιομηχανίας παιχνιδιών στον κόσμο...

Αν γίνει δεκτή, η προσφορά της Hasbro για την εξαγορά της Mattel θα ενώσει τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής παιχνιδιών των ΗΠΑ σε μία.

Όμως, παρά τις εμφανείς ομοιότητες των δύο εταιρειών, η πρόταση της Hasbro έπιασε κάποιους αναλυτές στον …ύπνο.

Πρόκειται για μια συμφωνία που έχει ένα ξεκάθαρο σκεπτικό.

Καταρχήν, η προσθήκη βασικών εμπορικών σημάτων της Mattel, όπως η Barbie και τα Hot Wheels, στη γκάμα προϊόντων της Hasbro θα δώσει τεράστια ώθηση στην εταιρεία.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, η Hasbro και η Mattel ίσως καταφέρουν να κερδίσουν τη μάχη του …ραφιού στις ΗΠΑ, η οποία έχει ενταθεί λόγω της χρεοκοπίας της Toys R US.

Η χρεοκοπία αυτή έχει τεράστιο αντίκτυπο στο σύνολο του κλάδου παιχνιδιών, καθώς μειώνεται ο διαθέσιμος συνολικός χώρος λιανικής πώλησης στα ράφια. Την ίδια στιγμή, ανταγωνιστές όπως η Lego κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους. Μία συγχώνευση μπορεί να κρατήσει μακριά τους μικρότερους ανταγωνιστές από τα ράφια βασικών αλυσίδων πώλησης λιανικής.

Επίσης, οι δύο εταιρείες μαζί θα είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν την …ηλεκτρονική απειλή. Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν ασκούν πλέον στα παιδιά τη γοητεία που ασκεί ένα PlayStation. Και το iPad συχνά είναι πιο συναρπαστικό από ένα βιβλίο με χρώματα ή ένα αυτοκινητάκι.

Αν και τα παιδιά συνεχίζουν να λατρεύουν τα παιχνίδια – και να τα χρειάζονται, βεβαίως, για τη δημιουργική τους ανάπτυξη – η κυριαρχία της οθόνης πλήττει τις πωλήσεις και των δύο εταιρειών.

Τέλος, η Mattel είχε μια πολύ άσχημη χρονιά οικονομικά. Η Toys R US χρωστάει στην εταιρεία τουλάχιστον 135 εκατομμύρια δολάρια – τα διπλάσια απ’ όσα χρωστάει στη Hasbro – και η τιμή της μετοχής της Mattel έχει μειωθεί κατά 50% φέτος.

Η Hasbro είχε εδώ και καιρό εκφράσει ενδιαφέρον για να αγοράσει τον ανταγωνιστή της. Συγκεκριμένα, πριν από δύο δεκαετίες, είχε υποβάλλει εχθρική πρόταση εξαγοράς.

Με τη μετοχή της Mattel να πλήττεται, ίσως η τωρινή πρόταση της Hasbro να αποδειχθεί …ακαταμάχητη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..