Αξωματούχος ΕΕ: Δεν θα ρίσκαρα να πω ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα για το 18

Αξωματούχος ΕΕ: Δεν θα ρίσκαρα να πω ότι δε θα ληφθούν νέα μέτρα για το 18

«Δεν θα ρισκάρω να προβλέψω αν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για το 2018, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2017. Δεν έχω επαρκή στοιχεία. Ξέρω ότι το ελληνικό οικονομικό επιτελείο ασχολείται με αυτό».

Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε αξιωματούχος της ευρωζώνης το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για το 2018, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε εκπροσώπους των διεθνών ΜΜΕ. Ο ίδιος ανέφερε πως μαθαίνει ότι «ο φόρος φυσικών προσώπων δεν πάει πολύ καλά, ενώ άλλοι φόροι έχουν πάει καλύτερα».

Σημειώνεται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είχε αφήσει νωρίτερα ανοιχτό εμμέσως και έλληνας αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για τη λήψη νέων μέτρων το 2018, απάντησε ο προϋπολογισμός του 2017 εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του στόχου που έχει τεθεί, δηλαδή 1,75% του ΑΕΠ, ενώ για το 2018 εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από το στόχο (3,5% του ΑΕΠ). Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε το στόχο.  

Αναφερόμενος, πάντως, στο άλλο μεγάλο θέμα της συγκυρίας, την αποχώρηση της Eldorado, o αξιωματούχος τόνισε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ερχόμενο Eurogroup της Παρασκευής ως “παράδειγμα προς αποφυγή”. Όπως πρόσθεσε, η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ θα είναι ένα από τις πιο σύντομες και αυτά είναι καλά νέα.

Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι αυτή είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. «Υπάρχουν 95 προαπαιτούμενα, αλλά είναι… βατά, κάποια αφορούν την εφαρμογή εκείνων της δεύτερης αξιολόγησης», σχολίασε.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ακόμη ότι το θέμα του Γεωργίου θα τεθεί ξανά στο Εurogroup της Παρασκευής, ενώ σημείωσε ότι «είναι γελοίο» να αμφισβητούνται τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ από το 2009 και μετά.

Τέλος, σχετικά με την εκκρεμούσα υποδόση, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι τα 800 εκ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα μόνο μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου. Και αν δεν εκταμιευθούν μέχρι τότε, το ποσό θα είναι διαθέσιμο μετά την τρίτη αξιολόγηση. Ο αξιωματούχος εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι «όλα θα πάνε καλά» και οι ελληνικές Αρχές θα παράσχουν τα στοιχεία εγκαίρως. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..