Το "μεγάλο παζάρι" στην Ουάσινγκτον για χρέος και πλεονάσματα

Το "μεγάλο παζάρι" στην Ουάσινγκτον για χρέος και πλεονάσματα

Το θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε για το 2016 η ελληνική κυβέρνηση έχοντας επιβάλει ένα τσουνάμι φόρων - κάποιοι αχρείαστοι -μπορεί να λειτουργήσει ως το «κλειδί» για να τα βρουν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι να κλείσει η αξιολόγηση;   

Το ερώτημα αυτό μένει να απαντηθεί στην Αθήνα με την έλευση των Θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα και αφού θα έχει ολοκληρωθεί ένα ακόμη μεγάλο παζάρι που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. 

Τσακαλώτος και Χουλιαράκης είδαν Λαγκάρντ, Τόμσεν και Βελκουλέσκου το απόγευμα και εν συνεχεία τον Σόιμπλε με το  ΔΝΤ να ανοίγει ξανά τα χαρτιά του για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις.  

Η αβάντα του θηριώδους πρωτογενούς πλεονάσματος  

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Οικονομικών και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης εμφανίστηκαν στο χώρο της συνάντησης - με τον «αέρα» των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ και με τη βούλα της Eurostat - όπου είχαν φτάσει πρώτοι ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου. Μετά από λίγα λεπτά χαλαρών χαμόγελων και συζήτησης κατέφτασε και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ οπότε όλοι πέρασαν στα ενδότερα της αίθουσας.

Η Λαγκάρντ αμέσως μετά περιορίστηκε στα τυπικά αφού είπε  πως εξετάστηκε η προετοιμασία της επιστροφής της Τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να συζητηθούν τα δύο σκέλη του προγράμματος: οι μεταρρυθμίσεις και η ελάφρυνση του χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι πήγαν όλα καλά, προσδιόρισε την επιστροφή των Θεσμών «νομίζω Τρίτη με Τετάρτη» για το κλείσιμο του SLA (staff level agreement) ενώ για το χρέος ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνει μια δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.

Ο Τόμσεν και το διαρκές λάθος - το μήνυμα στους ευρωπαίους

 Ο Πολ Τόμσεν σε συνέντευξη τύπου επανέλαβε τα γνωστά  «ναι μεν αλλά» του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα.Αν και ενώ πριν από δυο μέρες η έκθεση του Ταμείου έβλεπε επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2022 ο Τόμσεν εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει το 2019. Προφανώς εφόσον ληφθούν τα νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.  

Ο ίδιος ανέφερε  ότι «κόψε από δω και κόψε από εκεί» το πλεόνασμα 3,5 % μπορεί να επιτυγχάνεται αλλά όχι για πολύ και κυρίως δεν θα μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα. Η χώρα χρειάζεται τον δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος. Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση. Οπως είπε η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι βλέπουν αυτό το ποσοστό να πιάνεται το 2018, ενώ το Ταμείο ένα χρόνο αργότερα.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ για να δώσει χρήματα θέλει να ξέρει ακριβώς τι θα ισχύσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να εξειδικευθούν τα μέτρα για το χρέος.

« Δεν θα δώσουμε χρήματα πριν έχουμε συμφωνία στις μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος...» είπε και αποσαφήνισε ότι τα μέτρα για το χρέος δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν πριν το τέλος του προγράμματος.

«Δεν χρειάζονται στην τελευταία λεπτομέρεια αλλά να μπορούμε να πούμε στο Δ.Σ. ότι έχουμε τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν. Τότε θα πάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο για ένα νέο πρόγραμμα» επανέλαβε

Μεγαλώνοντας την πίεση και προς την Αθήνα αλλά και κυρίως τους ευρωπαίους σημείωσε « Η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια για να κάνει τις πληρωμές του Ιουλίου. Γι’ αυτό είναι επείγον να καταλήξουμε γρήγορα» είπε και πρόσθεσε «Καταλαβαίνω ότι οι ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουμε μαζί. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα»   

 

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ξεκάθαρα είπε ότι ήταν μη αναμενόμενο το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε η κυβέρνηση και μίλησε για το εκκρεμές των λαθών του!

« Τα πρώτα πέντε χρόνια κάναμε συνεχώς λάθος από την μια πλευρά. Υπερεκτιμουσαμε τη δημοσιονομική εικόνα. Τα τελευταία 1,5 χρόνια κάναμε ανάποδο λάθος. Ούτε εγώ, ούτε άλλοι κατανοήσαμε τις συνέπειες των capital controls. 'Ημασταν πολύ συντηρητικοί. Αυτό είναι ξεκάθαρο» ανέφερε.  

Τζανακόπουλος: Οι στόχοι πιάνονται- σίγουρα τα αντίμετρα το 2019   

Νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος - αφότου είχαν ανακοινωθεί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το  πρωτογενές πλεόνασμα- είχε υποστηρίξει πως « για πρώτη φορά είναι ορατή, και επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα, η έξοδος από την επιτροπεία».

Σύμφωνα με τον κ.Τζανακόπουλο «οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι  βέβαιο ότι θα πιαστούν, καθώς το αποτέλεσμα του 2016 είναι τέτοιο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων».  Και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν και τα αντίμετρα από το 2019.   

 

 

 

Πηγή: www.thetoc.gr/Tο διαβάσαμε εδώ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..