Τι μου προτείνετε για να χάσω βάρος; Είμαι 16 ετών, 61 κιλά και 1.58 ύψος

Τι μου προτείνετε για να χάσω βάρος; Είμαι 16 ετών, 61 κιλά και 1.58 ύψος

Αναγνώστρια μας ρωτά: Γεια σας είμαι 16 χρόνων με ύψος 158 και 61 κιλά θέλω να χάσω 8 κιλά μπορείτε να μου προτείνετε κατι συγκεκριμένο;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Άννα Παπαγεωργίου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 

Αγαπητή Μαίρη,
Το σωματικό σου βάρος σύμφωνα με το ύψος και την ηλικία σου  βρίσκεται στα φυσιολογικά πλαίσια. Στην περίοδο της εφηβείας συνεχίζεται η ανάπτυξη και αυτό που ενθαρρύνεται δεν είναι η απώλεια βάρους αλλά μια αυξημένη φυσική δραστηριότητα που ενισχύει το βασικό μεταβολισμό και αυξάνει  τη μυική μάζα.
Σε πρώτη φάση προτείνεται να γίνει μια τριήμερη καταγραφή τροφίμων προκειμένου να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα των διατροφικών σου συνηθειών και πιο συγκεκριμένα αν οι αναλογίες, η  ποσότητα και η ποιότητα των τροφίμων ανταποκρίνονται στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής. Ταυτόχρονα για να γίνει μια καλύτερη εκτίμηση του σωματικού σας βάρους, το ιδανικό θα ήταν να γίνει μια ανάλυση σύστασης σώματος από τους ειδικούς για να δούμε το ποσοστό λίπους και τη  μυική σας μάζα.
Ως εκ τούτου η λύση δεν είναι τα – 8 κιλά και ο θερμιδικός περιορισμός καθώς αυτό αν γίνει λανθασμένα, θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει επιπλοκές στην ψυχοσωματική ζωή και δεν ενδείκνυται για την ηλικία σου. Ενθαρρύνεται ωστόσο μια αυξημένη σωματική δραστηριοτήτα 3 φορές τη βδομάδα, είτε από κάποιο άθλημα με αερόβια γυμναστική για τουλάχιστον 180 λεπτά την εβδομάδα για να να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Κατέγραψε τη ζάχαρη και τα τρόφιμα αρτοσκευασμάτων καθώς και το ζωικό λίπος που καταναλώνεις για να έχεις μια άποψη του  όγκου των θερμίδων σε εβδομαδιαία βάση.
Βρίσκεσαι σε μια ευαίσθητη ηλικία και θα ήταν σωστό η γνώμη ενός ειδικού που θα σε εκπαιδεύσει και θα σε καθοδηγήσει, βάζοντας το σωστό πλαίσιο για την υγεία. Καλή  συνέχεια! Δρ.Άννα Παπαγεωργίου
PhD, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών
Καθ.Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Επ.Υπεύθυνη προγραμμάτων προαγωγής της υγείας "ΕΥΡΩΣΤΙΑ"
Επικοινωνία:2106827284[email protected][email protected]www.evrostia-health.gr


Πηγή: www.boro.grTο διαβάσαμε εδώ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..