Πρόταση για μη έκδοση τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών

Πρόταση για μη έκδοση τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών

της Άννας Κανδύλη, real.gr / φωτο: enikos.gr

 

«Όχι» στην έκδοση και των άλλων δύο Τούρκων αξιωματικών πρότεινε ο Εισαγγελέας του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Όπως και χθες είχε εισηγηθεί η συνάδελφός του Βασιλική Θεοδώρου για τους δυο πρώτους, ο κ. Βουρλιώτης απευθυνόμενος στους δικαστές σημείωσε ότι δεν πρέπει να εκδοθούν, καθώς δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία ενώ κινδυνεύει και η ζωή τους.

«Ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν... Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει, όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον.

Κάθε ένας πρέπει να τύχει απόλαυσης δικαιωμάτων σε κάθε χώρα που συμβάλλεται. Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος.

Και το ερώτημα είναι εδώ: αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε "νίπτω τας χείρας μου" και πάρτε τον... Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας.

Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων - και μόνο η πιθανότητα, μικρή ή μεγάλη, που για εμένα πάει στη βεβαιότητα - νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για έκδοσή τους.

Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί, αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες.

Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού.

Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδας», κατέληξε ο εισαγγελικός λειτουργός, χειροκροτούμενος από το ακροατήριο.

 

 

 

 

Πηγή: www.boro.grTο διαβάσαμε εδώ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..