ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Από τις μεταρρυθμίσεις εξαρτάται η ελάφρυνση χρέους

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: Από τις μεταρρυθμίσεις εξαρτάται η ελάφρυνση χρέους

Από τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής θα εξαρτηθεί αν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Στην πρώτη του συνέντευξη, στη Süddeutsche Zeitung, ο Ολαφ Σολτς ρωτήθηκε αν προτίθεται να μιμηθεί τον αυστηρό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα σε μεταρρυθμιστική πορεία.

«Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Η εξέλιξη δίνει αφορμή για αισιοδοξία. Επ΄ αυτού θα παραμείνουμε (με την ελληνική κυβέρνηση) σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική», απάντησε ο Σολτς.

«Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους», πρόσθεσε, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε φιλόδοξες τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά διευκρίνισε ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν πρόκειται να κάνουν κοινές προτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς.

Οταν ρωτήθηκε τι ακριβώς είναι εκείνο που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση, απάντησε:

«Η νέα κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, με το να πει ανοιχτά ότι η Γερμανία γνωρίζει ότι ως απόρροια του Brexit θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το βήμα; Διότι ο καθένας ξέρει ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει περισσότερο. Ξεκινάμε λοιπόν με μιαν αλήθεια. Μέχρι σήμερα εκκινούσαμε με τη διαπίστωση ότι δεν πληρώνουμε τίποτα, αλλά στο τέλος πληρώναμε, Νομίζω ότι αυτή η αντικρουόμενη συμπεριφορά συνέβαλε στον σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ. Γι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και με ειλικρίνεια».

Σε ότι αφορά την ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο μιας αναδιανεμητικής Ευρώπης με κοινή ανάληψη ευθύνης, ο Σολτς εμφανίζεται καθησυχαστικός. «Είναι γεγονός ότι η Γερμανία ήδη σήμερα συμβάλλει με ένα τεράστιο ποσό στην αλληλέγγυα χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε για όλους. Ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αυτό δεν αλλάζει από το σε ποιο κόμμα ανήκει».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..