«Καυτό» φθινόπωρο για την Κεντροαριστερά - Πυρετός διεργασιών

«Καυτό» φθινόπωρο για την Κεντροαριστερά - Πυρετός διεργασιών

Θερμός Σεπτέμβριος περιμένει την Κεντροαριστερά καθώς, για πρώτη φορά μετά από την κατάρρευση του 2012, το εγχείρημα της “επανεκκίνησης” του χώρου δείχνει να προκαλεί βάσιμες προσδοκίες επιτυχίας.

Μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, φτάνει η ώρα για την ανακοίνωση του τρίτου υποψηφίου που, όπως όλα δείχνουν θα είναι ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης. 

Την ερχόμενη Τετάρτη 23 Αυγούστου θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, όπου θα ανακοινώσει τις θέσεις του για τη «νέα ενωμένη Προοδευτική Παράταξη» και την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή του Νίκου Αλιβιζάτου αναμένεται να παραδώσει στις αρχές του Σεπτεμβρίου τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν μέχρι τον Οκτώβριο που θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του προέδρου του νέου σχήματος. 

Πολλοί οι υποψήφιοι αρχηγοί

Εκτός απροόπτου, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος θα έχουν ανακοινωθεί και οι υποψηφιότητες των μνηστήρων για το νέο σχήμα. 

Ως ενδεχόμενοι υποψήφιοι αρχηγοί εμφανίζονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης και ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Μόνο ο Παύλος Γερουλάνος ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, καθώς διαφωνεί με το εγχείρημα της ΔΗΣΥ και τάσσεται υπέρ της ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει τελικά προς το εγχείρημα ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι. Ο κ. Θεοδωράκης φέρεται να έχει σοβαρούς δισταγμούς που σχετίζονται με τα οργανωτικά του νέου εγχειρήματος, ενώ έχει δώσει στον εαυτό του μια άτυπη διορία για να αποφασίσει μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου. 

Όπως είναι προφανές, η στάση που τελικά θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα επηρεάσει τις γενικότερες εξελίξεις στο εγχείρημα αλλά και ενδεχομένως να έχει παρενέργειες και σε άλλους σχηματισμούς όπως η Ώρα Αποφάσεων των Άννας Διαμαντοπούλου και Γιώργου Φλωρίδη.

Σιγήν ιχθύος τηρεί ακόμη η πλευρά του ΚΙΔΗΣΟ και του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ενώ αποστασιοποιημένος εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, διαφωνώντας ανοικτά με τη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά. 

Την ίδια στιγμή, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο καθείς για τους δικούς του λόγους. Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως μια ευτυχής κατάληξη στο κεντροαριστερό εγχείρημα θα στερήσει από τον ίδιο κρίσιμους ψηφοφόρους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Και τούτο διότι ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα σε αισθητή πτώση, ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που δείχνουν να απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν βρίσκουν προς το παρόν άλλη “πολιτική στέγη”. Κατά συνέπεια, μπορούν να ξανακερδηθούν. Μια αναδιάταξη, όμως, της Κεντροαριστεράς θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους αυτούς στο νέο σχήμα, μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αλλά και στην ΝΔ, παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις αναμένοντας να δουν πόσες και ποιες θα είναι τελικά οι υποψηφιότητες αλλά και ποιο θα είναι το πρόσωπο που τελικά θα βρεθεί στην ηγεσία του νέου φορέα.

Φώφη Γεννηματά: Ντέρμπι για τρεις οι επόμενες εκλογές

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κερδίζει διαρκώς έδαφος. Η προοδευτική παράταξη επιστρέφει στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Επομένως, η επανάληψη του Μαΐου 2012 όταν τρία κόμματα βρέθηκαν πολύ κοντά στην πρώτη θέση είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Οι επόμενες εκλογές θα είναι ντέρμπι για τρεις», λέει σε συνέντευξή της στη Realnews η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Η «διαστολή» του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2015 ήταν ένα ακραίο πολιτικό φαινόμενο το οποίο στηρίχτηκε στο λαθρεμπόριο της απάτης,  με δόσεις αυταπάτης. Παρά το γεγονός ότι η διαστολή αυτή, όχι μόνο δεν είναι διατηρήσιμη, αλλά έχει ήδη εξανεμιστεί, ο εθισμός του ΣΥΡΙΖΑ στα αξιώματα σε συνδυασμό με την κατάρρευση της λαϊκής αποδοχής αναγκάζει την κυβέρνηση να οχυρωθεί στο καταφύγιο της εξουσίας.  Όμως η ραγδαία πολιτική και κοινωνική τους  απομόνωση θα επισπεύσει την ώρα των εκλογών και η αποδοκιμασία θα είναι εκκωφαντική», συμπληρώνει. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..