Με την παρουσία των Προέδρων Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου το πρόγραμμα «Νόστος-Η επιστροφή»

Με την παρουσία των Προέδρων Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου το πρόγραμμα «Νόστος-Η επιστροφή»

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και των Προέδρων της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλου και της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, προς τους οποίους απέστειλε επίσημη πρόσκληση, θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξάνδρεια, από τις 30 Απριλίου έως τις 6 Μαίου, το Πρόγραμμα «Νόστος - Η επιστροφή», που εντάσσεται στις δράσεις της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

«Το Πρόγραμμα "Νόστος - Η επιστροφή" στοχεύει στο να αναδειχθεί η Αλεξάνδρεια ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά - πολιτιστικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μεσόγειο» δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ. Επιπλέον, σημείωσε πως η πρόσκληση των 100 Ελλήνων Αιγυπτιωτών, είναι η απόδειξη του πόσο οι Αιγύπτιοι αγαπούν τον Ελληνισμό, αγαπούν Έλληνες και Κύπριους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αίγυπτο, που την αγαπούν τη χώρα αυτήν, ανεξάρτητα με το αν κάποιοι αναγκάστηκαν στη δεκαετία του '50 να φύγουν είτε για Ελλάδα και Κύπρο είτε για άλλες χώρες της αφρικανικής ηπείρου, όπως οι υποσαχάριες.

«Εξάλλου η Αίγυπτος δεν ξεχνά ότι παρά τα γεγονότα της δεκαετίας του '50, αυτοί που έμειναν σχεδόν στο σύνολό τους, ήταν η Ομογένεια που δούλευε στο Σουέζ» επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε πως την επισήμανση αυτή του είχε κάνει και ο αείμνηστος Αιγύπτιος Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ, όταν του είχε δώσει συνέντευξη στο Κάιρο, όπου τον συνάντησε, λίγους μήνες πριν τον δολοφονήσουν.

Τέλος, ο κ. Κουίκ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «όλο το Πρόγραμμα "Νόστος - Η επιστροφή" έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Αιγύπτιου Προέδρου, ο οποίος, ο ίδιος μάλιστα, το είχε αναγγείλει στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς στη Λευκωσία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..