Βρετανία: Είπαν «όχι» στο αίτημα της άρσης του εντάλματος σύλληψης του Τζ. Ασάνζ

Βρετανία: Είπαν «όχι» στο αίτημα της άρσης του εντάλματος σύλληψης του Τζ. Ασάνζ

Η βρετανική δικαιοσύνη απέρριψε για μια ακόμη φορά το αίτημα του Τζουλιάν Ασάνζ για άρση του εντάλματος σύλληψης. Ως αποτέλεσμα, είναι να μην να εξέλθει ελεύθερος από την πρεσβεία του Ισημερινού, όπου κατέφυγε πριν έξι περίπου χρόνια. 

Στις 6 Φεβρουαρίου, το λονδρέζικο δικαστήριο του Ουέστμινστερ, είχε αποφασίσει ότι  το ένταλμα σύλληψης είναι έγκυρο. Τώρα, το ίδιο δικαστήριο υποστηρίζει ότι η διατήρησή του «δεν αντιβαίνει στο δημόσιο συμφέρον», όπως υποστήριζε η υπεράσπιση του Ασάνζ.

Φοβάται ότι θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ 

Τον Ιούνιο του 2012 ο 46χρονος Αυστραλός είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού για να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου καταζητούνταν από τα τέλη του 2010 εξαιτίας κατηγοριών σε βάρος του για βιασμό και σεξουαλική επίθεση, τις οποίες αρνούνταν.

Ο Ασάνζ φοβάται ότι εάν συλληφθεί, θα εκδοθεί και θα δικαστεί στις ΗΠΑ για τη δημοσιοποίηση το 2010 από τον WikiLeaks πολλών αμερικανικών στρατιωτικών απορρήτων και διπλωματικών εγγράφων.

«Το γεγονός ότι αρνείται να παραδοθεί έχει εμποδίσει» την πορεία της δικαιοσύνης, έκρινε η δικαστής Έμα Άρμπατνοτ, εκτιμώντας πως πρόκειται για έναν «άνθρωπο που επιδιώκει να επιβάλει τους δικούς του όρους στην πορεία της δικαιοσύνης».

Οι διώξεις για βιασμό ματαιώθηκαν τον Μάιο 2017, όμως την περασμένη εβδομάδα το δικαστήριο του Ουέστμινστερ δεν δέχθηκε το επιχείρημα της υπεράσπισης ότι το γεγονός αυτό καθιστά άκυρο το ένταλμα σύλληψης.

Ο δικαστής αποφάσισε να παραμείνει σε ισχύ το ένταλμα, εκτιμώντας ότι είχε εκδοθεί επειδή ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του με εγγύηση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..