Υεμένη: Ανθρωπιστική βοήθεια 1,5 δισ. δολαρίων από την Σαουδική Αραβία

Υεμένη: Ανθρωπιστική βοήθεια 1,5 δισ. δολαρίων από την Σαουδική Αραβία

Με ανακοίνωσή της η Σαουδική Αραβία γνωστοποίησε ότι θα χορηγήσει «νέα ανθρωπιστική βοήθεια» ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Υεμένη.

Το Ριάντ κατακρίνεται διεθνώς για την στρατιωτική του επέμβαση στην Υεμένη. Αν και δεν φαίνεται να πτοείται υπογράμμισε ότι θα πραγματοποιήσει μια επιχείρηση για να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των λιμανιών της χώρας αυτής στα οποία έχει επιβληθεί αποκλεισμός.

Σε δήλωσή του, ο συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας αερογέφυρας ανάμεσα στο Ριάντ και την επαρχία Μαρίμπ, στην κεντρική Υεμένη, με πτήσεις καθημερινά αεροσκαφών C130 που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Στην ανακοίνωση αυτή προστίθεται ότι οι 17 διάδρομοι θα δημιουργηθούν σε έξι σημεία εισόδου στη χώρα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την μεταφορά της βοήθειας με πλήρη ασφάλεια προς τις μκο που λειτουργούν στο έδαφος της Υεμένης. 

Ο συνασπισμός δυνάμεων υπό την Σαουδική Αραβία διευκρίνισε ότι η οικονομική βοήθεια του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων θα εξυπηρετήσει στη διανομή της βοήθειας "μέσω των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των διεθνών οργανώσεων".

Ο συνασπισμός υπενθύμισε επίσης στην ανακοίνωσή του ότι στις 17 Ιανουαρίου, η Σαουδική Αραβία μετέφερε 2 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κεντρική Τράπεζα της Υεμένης, που λειτουργεί από το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου έχει εγκατασταθεί από το 2015 η κυβέρνηση την οποία υποστηρίζει το Ριάντ και η οποία εκδιώχθηκε από την πρωτεύουσα Σαναά από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι.

Η Υεμένη, η πιο φτωχή χώρα της Μέσης Ανατολής, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και τρία χρόνια. Στον πόλεμο αυτόν έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 9.200 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί σχεδόν 53.000. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τη "χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο" και προειδοποιεί τακτικά για τον κίνδυνο να ενσκήψει λιμός σε μεγάλη κλίμακα στη χώρα.

Τον Μάρτιο του 2015, η Σαουδική Αραβία επενέβη ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμού για να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Υεμένης, αλλά οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι αντάρτες Χούτι.

Από τότε που επενέβη στην Υεμένη, το Ριάντ επικρίνεται ότι πραγματοποιεί "αδιακρίτως" αεροπορικές επιδρομές με θύματα χιλιάδες αμάχους, όπως και για τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στην Υεμένη, κατηγορώντας το Ιράν, τον μεγάλο αντίπαλό του στην περιοχή, ότι μεταφέρει λαθραία όπλα στους αντάρτες Χούτι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..