Έγινε έκρηξη στο San Juan; - Οι Ρώσοι σπεύδουν να σώσουν το υποβρύχιο της Αργεντινής αλλά ίσως είναι πλέον αργά...

Έγινε έκρηξη στο San Juan; - Οι Ρώσοι σπεύδουν να σώσουν το υποβρύχιο της Αργεντινής αλλά ίσως είναι πλέον αργά...

Κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη του πληρώματος του αργεντίνικου υποβρυχίου ARA San Juan ενώ ανακοινώθηκε ότι ο ήχος που καταγράφηκε πριν από μια εβδομάδα, τρεις ώρες μετά την τελευταία επικοινωνία του με τη βάση του κοντά στην τελευταία γνωστή θέση του οφείλεται σε έκρηξη.

Tην ίδια στιγμή οι Ρώσοι σπεύδουν για να «σώσουν» τον πρόεδρο της Αργεντινής ο οποίος πολύ αργά επέλεξε να ζητήσει την βοήθειά τους.

Την ανακοίνωση την έκανε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού της Αργεντινής πλοίαρχος Ενρίκε Μάλμπι ο οποίος όμως απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία

«Ενημερωθήκαμε για ένα στοιχείο, την Τετάρτη 15η Νοεμβρίου στις 11:00 (τοπική ώρα· 16:00 ώρα Ελλάδας), στην περιοχή επιχειρήσεων του υποβρυχίου: μια υδροακουστική ανωμαλία. Είναι ένας ήχος που πρέπει να αναλυθεί», περιορίστηκε να πει ο Ενρίκε Μπάλμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Η τύχη του Σαν Χουάν, του νεότερου υποβρυχίου του στόλου του Ναυτικού της Αργεντινής, και των 44 μελών του πληρώματός του αγνοείται από την περασμένη Τετάρτη. 

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του εισήλθαν πλέον σε «κρίσιμη» φάση, καθώς εάν έχει παραμείνει κάτω από την επιφάνεια καθ' όλο το διάστημα που δεν έχει δώσει το στίγμα του, τα αποθέματα οξυγόνου του σκάφους είναι πιθανό να έχουν εξαντληθεί τελείως αν και υπό προϋποθέσεις μπορεί να κρατήσουν ακόμα και για 10 ημέρες

Υπάρχει και μια θεωρητική ελπίδα το υποβρύχιο με κάποιο τρόπο να κατάφερε να ανέβει στην επιφάνεια προκειμένου έτσι να αναπλήρωσε τα αποθέματά του σε οξυγόνο.

Ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι είναι εξοργισμένος με τους επικεφαλής του Ναυτικού καθώς δημοσιεύματα θέλουν τον υπουργό Άμυνας να ενημερώνεται για την απώλεια στίγματος του υποβρυχείου μόνο όταν το διάβασε στις εφημερίδες.

Ο Μάκρι έχει να αντιμετωπίσει, εντωμεταξύ, και την οργή των συγγενών που τον κατηγορούν για την επιλογή να επιλεγεί το συγκεκριμένο υποβρύχιο, ηλικίας 34 ετών, για να κάνει τον 10ημερο πλου από το πιο νότιο σημείο της Αργεντινής, το λιμάνι της Ουσουχάια, στη ναυτική βάση της Μαρ ντελ Πλάτα.

Η Ρωσία κατόπιν προσκλήσεως της Αργεντινής προσφέρθηκε να στείλει ένα ωκεανογραφικό πλοίο στα ανοικτά της Αργεντινής για συμμετάσχει στις έρευνες για να βρεθεί το San Juan όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αργεντινός ομόλογός του Μαουρίτσιο Μάκρι.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής ευχαρίστησε τον ρώσο ομόλογό του για την προσφορά βοήθειας, ενώ ο Πούτιν τόνισε από την πλευρά του στον Μάκρι ότι θα δώσει εντολή να πλεύσει αμέσως προς την περιοχή ένα ρωσικό ωκεανογραφικό πλοίο εφοδιασμένο με εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα που μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά σε μια επιχείρηση αυτού του είδους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Αργεντινής, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν οι υπουργοί Άμυνας των κυβερνήσεών τους να συζητήσουν πιο συγκεκριμένα την υλοποίηση της προσφοράς της Ρωσίας να βοηθήσει.

Με τη ρωσική συμβολή, ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα φθάσουν τα δεκατρία. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής βοήθεια έχουν προσφέρει ήδη η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Νορβηγία, το Περού, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουρουγουάη.

Πάντως την αίτηση για βοήθεια την είχε αναφέρει από χθες το αργεντίνικο ΥΠΕΞ

«Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι προτίθεται να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν το ενδεχόμενο της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ρωσία όσον αφορά τον εντοπισμό του υποβρυχίου San Juan η τύχη του οποίου αγνοείται εδώ και μέρες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Χόρχε Φόρι σε δηλώσεις που έκανε στο κανάλι Todo Noticias.

«Σήμερα το βράδυ μπορεί να υπάρξει τηλεφώνημα από τον πρόεδρο Πούτιν προς τον πρόεδρο Μάκρι, το οποίο θα έχει σχέση με την πρόταση για την παροχή βοήθειας από μέρους της Ρωσίας. Είναι μια ακόμη χώρα (η Ρωσία), η οποία διαθέτει για την αναζήτηση υποβρυχίων έναν αξιοθαύμαστο εξοπλισμό».

Βέβαια προκύπτει το ερώτημα γιατί ο Μάκρι επέλεξε μετά από τόσες ημέρες να ζητήσει βοήθεια από τους Ρώσους οι οποίοι και μετά το ατύχημα με το υποβρύχιο κλάσης Όσκαρ «Κουρσκ» το 2000 έχουν αναπτύξει ιδιαίτερη τεχνολογία εύρεσης χαμένων υποβρυχίων.

Η απάντηση είναι απλή: Ο Μ.Μάκρι αντίθετα από την προκάτοχό του Kριστίνα Κίρχνερ, είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΦΙΛΟΣ και δεν ήθελε να εμπλέξει την Ρωσία στην υπόθεση αυτή. Όμως οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες δεν στάθηκαν ικανές να τον «ξελασπώσουν» και αν αποδειχθεί ότι οι Ρώσοι ήταν ικανοί να το εντοπίσουν έγκαιρα τότε θα ήταν καλύτερα για τον Αργεντίνο πρόεδρο να μην τους είχε καλέσει ποτέ.

Δεν τον σώζει τίποτα εάν παίχτηκε παιχνίδι πάνω από τις ζωές των Αργεντίνων ναυτικών.

Ακόμα κι αν εντοπιστούν για να διοργανωθεί μια επιχείρηση διάσωσης χρειάζονται χρόνος και ο χρόνος πλέον είναι κάτι που βρίσκεται σε ελλειψη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..