Μια ακόμα προκλητική «επέτειος»: Οι Τούρκοι εορτάζουν τα 34 χρόνια από την ίδρυση του Ψευδοκράτους

Μια ακόμα προκλητική «επέτειος»: Οι Τούρκοι εορτάζουν τα 34 χρόνια από την ίδρυση του Ψευδοκράτους

Σήμερα ο τουρκικός παράγοντας «εορτάζει» την 34η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983, όταν ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς. 

Η διεθνής κοινότητα, με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε την ανακήρυξη της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (ΤΔΒΚ) νομικά άκυρη και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Συγκεκριμένα με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Κυπριακά κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης και καλούν σε συστράτευση για δικαίωση του αγώνα για επανένωση της Κύπρου.

Στα σχολεία οργανώνονται ενδοσχολικές εκδηλώσεις καταδίκης.

Στα κατεχόμενα στις εκδηλώσεις παρίστανται ο ΓΓ της Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα Κύπρου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..