Τα βρετανικά νησιά που κατέλαβε η Γερμανία στον Β'ΠΠ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έκτισε (φωτό)

Τα βρετανικά νησιά που κατέλαβε η Γερμανία στον Β'ΠΠ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που έκτισε (φωτό)

Μετά την ήττα στην Γαλλία και την Δουνκέρκη, οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις εκκένωσαν τα νησιά Channel Islands, Alderney, Jersey και Guernsey που βρίσκονται μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, καθώς κρίθηκε αδύνατη η υπεράσπισή τους

Παραδόξως οι Γερμανοί δεν κατάλαβαν πώς τα νησιά ήταν ανυπεράσπιστα και βομβάρδισαν το κύριο λιμάνι του Guernsey πριν προσγειωθούν στο νησί αεροπλάνα με στρατεύματα στις 30 Ιουνίου 1940.

Παρότι είχαν μικρή στρατηγική αξία, τα νησιά οχυρώθηκαν "μέχρι την τελευταία πέτρα" (παραδόθηκαν χωρίς να πέσει ούτε μια σφαίρα όταν ανακαταλήφθηκε η Γαλλία, καθώς οι Βρετανοί δεν ήθελαν απώλειες Βρετανών αμάχων.)

Κατασκευάστηκαν τέσσερα στρατόπεδα συγκέντρωσης τα οποία ονόμασε όπως τα γερμανικά νησιά Sylt, Borkum, Norderney και Helgoland.

Σε ένα από αυτά, το Lager Sylt, κτίστηκε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ο ιερέας του Guernsey, Reverend Douglas Ord, είδε τους κρατούμενους από το Sylt να φτάνουν στο νησί το 1944. Στο ημερολόγιό του έγραψε: «Ήταν στοιχισμένοι άνθρωποι, σε σειρές των πέντε. Όλοι φορούσαν κάτι σαν πιτζάμες και στα πόδια είχαν από ξύλινα σαμπώ έως… κομμάτια υφάσματος δεμένα γύρω από τις πατούσες τους. Άλλοι ήταν ξυπόλυτοι. Ήταν περισσότεροι από χίλιοι, ήταν πολιτικοί κρατούμενοι. Είχαν όλοι ξυρισμένα κεφάλια. (…) Σου έσκιζε την καρδιά να βλέπεις τα αποτελέσματα αυτής της συστηματικής και μεθοδευμένης υποτίμησης των ανθρώπων».

«Στην κορυφή βάδιζαν πέντε άνδρες των SS οπλισμένοι με αυτόματα, με την κακία αποτυπωμένη στο πρόσωπό τους. Στο τέλος της ουράς και στα πλαϊνά υπήρχαν περίπου δέκα ακόμα από αυτούς τους άγριους, παρόμοια οπλισμένους, άνδρες. (…) Οίκτος, συμπόνοια, θλίψη, οργή και τρόμος, νιώθαμε όλων των ειδών τα συναισθήματα καθώς τους βλέπαμε να περνούν».

Παρότι στο νησί δεν υπήρχαν θάλαμοι αερίων, ο τρόπος αντιμετώπισης των κρατουμένων οδήγησε στο θάνατο περίπου των μισών που πέρασαν από εκεί.

Έγγραφα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συνέβαινε στα Channel Islands αποτυπώνουν τις σκληρές συνθήκες ζωής.

«Πολύ υποσιτισμένοι και εξαντλημένοι για να δουλέψουν αποτελεσματικά, αυτοί οι άνδρες ξυλοκοπούνταν άγρια από τον Γερμανό φρουρό και συχνά, όταν ήταν πολύ αδύναμοι ακόμα και για να σταθούν στα πόδια τους μετά τα χτυπήματα, τους χτυπούσαν ξανά μέχρι θανάτου και τους τελείωναν με μια μαχαιριά», ανέφερε ένα από αυτά.

«Ένας άνδρας σταυρώθηκε στην πύλη του στρατοπέδου, γυμνός μέσα στο χειμώνα. Οι SS του πετούσαν κουβάδες με παγωμένο νερό όλοι τη νύχτα μέχρι που εξέπνευσε», ανέφερε ένα άλλο.

Ένας κρατούμενος εντοπίστηκε από τα ειδικά σκυλιά ενώ επιχειρούσε να διαφύγει. Τον κρέμασαν και στη συνέχεια τον σταύρωσαν στην ίδια πύλη. Η σορός του έμεινε εκεί για πέντε ημέρες, για παραδειγματισμό…

Συνολικά κτίστηκαν τέσσερα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..