Διχογνωμία στις τάξεις της ΕΚΤ για τη συνέχιση του προγράμματος QE

Διχογνωμία στις τάξεις της ΕΚΤ για τη συνέχιση του προγράμματος QE

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σκέφτονται να περιορίσουν κατά το ήμισυ την αξία των ομολόγων που θα αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα σε μηνιαία βάση απ' τον ερχόμενο Ιανουάριο και παράλληλα να διατηρήσει ενεργό το πρόγραμμα για τουλάχιστον άλλους εννέα μήνες, σύμφωνα με πηγές με γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους η μείωση της αξίας των αγορών στα 30 δισ. ευρώ το μήνα από 60 δισ. ευρώ που είναι σήμερα αποτελεί μία εφικτή επιλογή. Αν και οι διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας είναι διχασμένοι για την ανάγκη να προσδιορίσουν το τέλος του προγράμματος, οι ίδιοι αξιωματούχοι λένε πως μία δέσμευση να αγοράζουν ομόλογα ως τον επόμενο Σεπτέμβριο -με την πρόβλεψη ότι θα μπορούσε να παραταθεί εάν είναι αναγκαίο- ίσως προσφέρει το έδαφος για έναν συμβιβασμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αλλαγές θα αποφασιστούν στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου και θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Έτσι, το πρόγραμμα QE θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο ομαλή «απεξάρτηση» των οικονομιών της Ευρωζώνης και των αγορών. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..