Ωκεανογράφος: Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι ξανά καθαρές οι ακτές!

Ωκεανογράφος: Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι ξανά καθαρές οι ακτές!

«Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι, ουσιαστικά έτοιμες να υποδεχτούν κόσμο οι ακτές της Αττικής, μετά το ατύχημα στο Σαρωνικό: Αν το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε συμβεί στις αρχές του καλοκαιριού η κατάσταση θα ήταν εξαιρετικά δραματική».

Ο ωκεανογράφος, εξειδικευμένος στη θαλάσσια ρύπανση δρ Βασίλης Μαμολούκας, διευθυντής της εταιρείας «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος», η οποία και συμμετέχει στην διαδικασία απορρύπανσης επισημαίνει, μιλώντας στο iefimerida.gr:

«Το ατύχημα είναι πολύ σοβαρό. Είναι η μεγαλύτερη ρύπανση που έχει γίνει τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Υπάρχουν διαρροές, μεγάλες διαρροές, από την αρχή. Ο τρόπος που έγινε το ατύχημα, το γεγονός ότι το πετρέλαιο είναι βαρύ και διακόπτεται σε μικρά κομμάτια χωρίς συνεκτικό ιστό, δεν επιτρέπει την άμεση περισυλλογή. Δυστυχώς διασκορπίστηκε αμέσως σε μεγάλη ακτίνα.

»Το χειρότερο είναι πως οι δυτικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έστρεψαν την ρύπανση στις ακτές. Ούτε στατική έμεινε η ρύπανση ούτε στράφηκε προς το εσωτερικό της θάλασσας.

»Η κινητοποίηση είναι μεγάλη με τη συμμετοχή όλων των εταιρειών από την Ελλάδα ενώ έχουν κληθεί και από το εξωτερικό.

»Ενα δύσκολο κομμάτι έχει να κάνει με τον συντονισμό και την οργάνωση του καθαρισμού των ακτών, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κομμάτι στην επιχείρηση απορρύπανσης.

Θα πάρει χρόνο, πολύ χρόνο, λόγω του γεγονότος ότι η ρύπανση έχει επεκταθεί. Η επιχείρηση απορρύπανσης θα διαρκέσει τους επόμενους δύο μήνες τουλάχιστον και ουσιαστικά του χρόνου το καλοκαίρι θα μπορεί κανείς να κάνει χρήση των ακτών.

»Υπάρχουν ακόμα ποσότητες διασκορπισμένες στη θάλασσα, σε μια τεράστια περιοχή. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να πιάσουμε το μεγάλο μέρος της ποσότητας. Ολο δεν μπορούμε. Γλυφάδα, Ελληνικό, Αγιος Κοσμάς, Παλαιό Φάληρο, Αλιμος, Πειραϊκή, Σαλαμίνα, Πειραιάς. Δεν αποκλείεται ποσότητες να πλήξουν κι άλλες περιοχές και πιο νότια αλλά και να φτάσουν ως τη Βούλα. Οσο για τα πλωτά φράγματα, μόνον μερική προστασία μπορούν να παράσχουν, λόγω της μεγάλης έκτασης της ρύπανσης».

Καθηγητής: Η χλωρίδα και η πανίδα θα πληγεί

Ο Ευάγγελος Γιδαράκος, Καθηγητής στον Τομέα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πολυτεχνείου Κρήτης, τονίζει ότι:

«οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες ενώ η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής θα πληγεί. Η κηλίδα απλώνεται ταχύτατα. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο τα πρώτα εικοσιτετράωρα και δεν μπορούμε να ρίξουμε το βάρος στην αλλαγή των ανέμων. Είναι επισφαλές να μιλήσουμε με ακρίβεια για το απαιτούμενο διάστημα της απορρύπανσης, αλλά φυσικά και δεν θα τελειώσουμε σε 15-20 μέρες, όπως ακούγεται.

»Αλλωστε το αποτύπωμα από το συμβάν μπορεί να εντοπιστεί μετά από πολλά χρόνια, σε οργανισμούς που δε υπάρχουν καν τώρα... »

Αλαλούμ στην κυβέρνηση

Την εκτίμηση ότι σε 20 ημέρες με ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό προχώρησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει την καταστροφή.

Όπως είπε για την απορρύπανση της περιοχής επιχειρούν σχεδόν όλα τα διαθέσιμα μέσα στον ελληνικό χώρο, ενώ συμμετέχει και ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος.

Ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλοιοκτήτρια εταιρία από χθες το απόγευμα η στεγανοποίηση του δεξαμενόπλοιου έχει σχεδόν επιτευχθεί, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τα πετρελαιοειδή μεταφέρονται με τους ανέμους και η ρύπανση σε Ελληνικό και Γλυφάδα δεν αφορά νέα μόλυνση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..