Δεν επαρκούν τα κρεβάτια στην ΜΕΘ- Είκοσι άτομα στην αναμονή

Δεν επαρκούν τα κρεβάτια στην ΜΕΘ- Είκοσι άτομα στην αναμονή

Eνα από τα πιο «ζωτικά όργανα» του ΕΣΥ, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), βρίσκεται σε οριακή κατάσταση με τις κλειστές κλίνες να μην επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση και τους ασθενείς να συνωστίζονται σε θαλάμους, περιμένοντας να «ελευθερωθεί» κάποιο κρεβάτι σε Εντατική.
 
Η λίστα αναμονής των ασθενών που χρειάζονται να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ αριθμεί σήμερα περί τα 20 άτομα. Ένας εξ αυτών νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε θάλαμο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας για πέντε ημέρες, αναμένοντας το σωτήριο κρεβάτι σε μια ΜΕΘ και τις συνθήκες νοσηλείας που συνεπάγεται.

 
Το θλιβερό περιστατικό που αφορά σε ηλικιωμένο ασθενή, κατήγγειλε μέσω του twitter, ο νευροχειρουργός του νοσοκομείου κ. Πάνος Παπανικολάου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «παιδί ενός κατώτερου Θεού, πατέρας και παππούς καθημερινών ανθρώπων, συνταξιούχος ναυτεργάτης». O ασθενής παραμένει στις τελευταίες θέσεις της λίστας αναμονής με τις πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ να μειώνονται όσο μπαίνουν στη λίστα νέοι στην ηλικία ασθενείς και με καλύτερη πρόγνωση για την κατάσταση της υγείας τους.
 
Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η λίστα αναμονής περιλάμβανε έως και 80 ασθενείς που αναζητούσαν Εντατική, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι η σημερινή λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ και του ΕΚΕΠΥ με τους 20 ασθενείς για ΜΕΘ αποτελεί απτή απόδειξη προόδου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλά η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι.... Η ύπαρξη έστω και ενός ασθενή σε λίστα αναμονής για κρεβάτι Εντατικής είναι ντροπή για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και για το σύστημα δημόσιας υγείας και τις υπηρεσίες που παρέχει στους κατοίκους της χώρας.
 
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της Αριστοτέλους, και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης είχε δηλώσει τον χειμώνα ότι εφέτος οι ανεπτυγμένες κλίνες στις ΜΕΘ είναι 554 στα δημόσια νοσοκομεία έναντι 438 πέρυσι και είχε επιρρίψει τις ευθύνες για τη μη λειτουργία περισσοτέρων κλινών στους επαγγελματίες υγείας που δεν συμμετείχαν στον σχετικό διαγωνισμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..