Καλώς τους κι ας άργησαν

Καλώς τους κι ας άργησαν

Στα ομαδικά σπορ η ατομική διάθεση είναι ένας παράγοντας που δεν μετριέται και δεν καταγράφεται σε καμία στατιστική. Είναι όμως εξίσου σημαντικός με την ευστοχία στην τελική προσπάθεια, με τις επιτυχημένες πάσες, με τα λάθη, με τα χιλιόμετρα που τρέχεις. Όταν μάλιστα μια ομάδα επί της ουσίας είναι αναγκασμένη να αλλάζει τέσσερις φορές σε μια σεζόν τακτικές, σχήματα και αγωνιστικές προτεραιότητες μετά τις ισάριθμες αλλαγές προπονητών και ούτως ή άλλως θα υπολειτουργεί εντός αγωνιστικού χώρου, το κομμάτι της διάθεσης των παικτών έρχεται να πάρει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα και επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα. Στην τελική εικόνα της ομάδας. Επιπλέον, όταν η ομαδική διάθεση γέρνει για πολύ καιρό μονόπατα προς την τεμπελιά, το «δε βαριέσαι», το «που να τρέχουμε τώρα» και όλοι σκέφτονται οτιδήποτε εκτός από τη δουλειά τους, το ποσοστό του συγκεκριμένου συντελεστή αυξάνεται.

Αυτή η «συλλογική διάθεση» για μπάλα, στις τάξεις των παικτών του Ολυμπιακού είχε πιάσει ναδίρ εδώ και καιρό -καθένας με τους λόγους και τις δικαιολογίες του. Προφανώς, όπως είπε και ο ίδιος ο Χρήστος Κόντης μετά το τέλος του 5-1 με την Κέρκυρα, όσα ειπώθηκαν από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και από τους υπόλοιπους ανθρώπους της ομάδας προς τους «ερυθρόλευκους» στου Ρέντη το τελευταίο διάστημα, προφανώς και έπαιξε το ρόλο του για να ξυπνήσουν, έστω και αργά και να καταλάβουν που βρίσκονται. Όπως αντίστοιχο ρόλο έπαιξε δεδομένα και η παρουσία στο γήπεδο του επόμενου προπονητή της ομάδας. Καλώς τους κι ας άργησαν...

Κάπως έτσι, φτάσαμε 16 Απριλίου για να δούμε έναν Ολυμπιακού που αν με κάποιο τρόπο απομονώσουμε την τραγική αμυντική λειτουργία (σ.σ. αυτή δεν φτιάχνεται Απρίλη μήνα), θύμισε ξανά κανονική ομάδα με ερυθρόλευκη φανέλα και όχι απλώς ένα σύνολο παικτών που μπαίνουν στο γήπεδο για να διεκπεραιώσουν μια μέρα στο γραφείο και μετά να πάνε σπίτι τους. Φτάσαμε 27η αγωνιστική για να δούμε ξανά ένα γκολ δομημένο από προπόνηση από την αρχή ως το τέλος του και όχι από ατομική ενέργεια, μια έμπνευση της στιγμής, τύχη ή λάθος αντιπάλου.

Όπως... δεν είδαμε μετά από καιρό να αγωνίζονται «τελειωμένοι» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και να έχουμε τα αντίστοιχα θλιβερά αποτελέσματα στην συνολική εικόνα της ομάδας. Άλλωστε, νομοτελειακά θα αρχίσει σιγά σιγά να γίνεται και αυτό το μίνι-ροτέισον που έχει προαναγγελθεί από πλευράς διοίκησης με χρόνο συμμετοχής στους μικρούς, όπως καλή ώρα ο Βρουσάι, ο Ανδρούτσος και ο Νικολάου.

Προφανώς και όλα τα παραπάνω δεν αλλάζουν βέβαια τίποτα στην οικονομία της κουβέντας, ούτε για τη φετινή σεζόν, ούτε για την επόμενη. Αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν σε επίπεδο αλλαγών, προσθαφαιρέσεων στο ρόστερ και γενικότερου σχεδιασμού. Παρότι ο Ολυμπιακός έπαιξε ένα ματς με τη διάθεση που θα έπρεπε είχε και όλα τα προηγούμενα, παρότι οι «ερυθρόλευκοι» που αγωνίστηκαν έδειξαν να γνωρίζουν εν πολλοίς τον ρόλο τους στο γήπεδο τουλάχιστον σε ένα ρημάδι 90λεπτο και να έχουν συγκεκριμένες εντολές, παρότι οι ποιοτικότεροι ποδοσφαιριστές του έκαναν ξανά μετά από καιρό ταυτόχρονα ένα καλό ματς, η ομάδα θα αλλάξει σύντομα και θα αλλάξει πολύ.

Αυτή όμως η φρεσκάδα -κυρίως στο μυαλό- που είδαμε στο 5-1 επί της Κέρκυρας, ίσως είναι ένα δεύτερο βήμα προς την επόμενη μέρα των «ερυθρόλευκων». Ίσως μετά την πρώτη νίκη της επόμενης σεζόν, η οποία οφείλεται στην παραδοχή των λαθών και την επανεκκίνηση στον σωστό αυτή τη φορά χρόνο, να ήρθε η ώρα του δεύτερου «τριπόντου» της αγωνιστικής περιόδου 2018-19: την αλλαγή νοοτροπίας, την ολική επαναφορά των «βαριών» χαρτιών του, τα οποία με την εμφάνισή τους κόντρα στην Κέρκυρα έδειξαν ότι η αγωνιστική πλαδαρότητα της φετινής σεζόν και η ραθυμία, πιθανώς να... εξαφανίστηκε ως δια μαγείας όταν σφίξαν τα γκέμια.

Τώρα, το αν ο Μιραλάς, ο Φορτούνης, ο Καρίμ, ο Μάριν, ο Ένγκελς, ο Ρομαό και όποιος άλλος μπορεί να θεωρηθεί ως «βαρύ χαρτί» αυτού του ρόστερ, μείνει όντως στο ρόστερ της επόμενης σεζόν, είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε σε περίπου ένα μήνα. Αν όμως όσοι εξ αυτών παραμείνουν, το κάνουν έχοντας το μυαλό στη θέση του και μπουν στη νέα περίοδο κάνοντας αυτά για τα οποία εξ αρχής τους εμπιστεύθηκε ο Ολυμπιακός μια θέση στο ρόστερ του, μονάχα κέρδος θα είναι για την ομάδα και ένα μεγάλο αγωνιστικό bonus για τον Πέδρο Μαρτίνς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..