Τραμπ – Τίλερσον: Η μεταξύ τους σχέση δεν ήταν ποτέ ιδανική

Τραμπ – Τίλερσον: Η μεταξύ τους σχέση δεν ήταν ποτέ ιδανική

Ο κ. Τίλερσον, πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Exxon Mobilανέλαβε τη θέση του ΥΠΕΞ μόλις πριν έναν χρόνο. Έκτοτε, η συνεργασία με τον Τραμπ μόνο ανέφελη δεν ήταν, καθώς κατά καιρούς είχαν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες περί οξύτατων διαφωνιών μεταξύ του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών.

Η απόλυση του Τίλερσον έρχεται έπειτα από τις αποστάσεις που κράτησε προ ημερών από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν. Τότε, ο Τίλερσον, είχε αναφέρει πως «αυτή είναι μια απόφαση που έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος».

Γενικότερα, από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, είχε γίνει εμφανής ο διαφορετικός τρόπος σκέψης μεταξύ του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών. Πέραν της Βορείου Κορέας – κύρια εστία διαφωνίας-  άλλα σημαντικά θέματα όπου είχαν διαφωνήσει οι δύο άνδρες σύμφωνα με το NBC ήταν το Ιράκ, το Κατάρ και η Βενεζουέλα. Επίσης, ο Τραμπ φέρεται να έχει εκνευριστεί με τον Τίλερσον επειδή άφησε να εννοηθεί δημόσια ότι διαφωνεί με την «πολιτική ίσων αποστάσεων» που ακολούθησε ο Αμερικανός πρόεδρος μετά από τις συγκρούσεις ακροδεξιών και αντιφασιστών στο Σάρλοτσβιλ.

Τότε ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι νεοναζί «μοιράζονταν» την ευθύνη για τα επεισόδια με τα μέλη των αντιφασιστικών οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για την πορεία μίσους. «Ο πρόεδρος εκφράζει αποκλειστικά τις δικές του απόψεις» είπε πει για τις δηλώσει Τραμπ ο Τίλερσον μιλώντας στο Fox News.

Το προηγούμενο καλοκαίρι μάλιστα, ο Τίλερσον φερόταν έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του, λόγω των αυξανόμενων συγκρούσεων με τον Τραμπ. Μάλιστα, ο απερχόμενος ΥΠΕΞ σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, είχε αποκαλέσει «ηλίθιο» τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε συνάντηση που είχε με μέλη της ομάδας εθνικής ασφαλείας και υπουργών.

Ο Τραμπ, μετά την είδηση για τον χαρακτηρισμό που του προσέδωσε ο Τίλερσον, είπε στο περιοδικό Forbes: «Πιστεύω πως η είδηση είναι ψεύτικη. Αλλά αν όντως το είπε αυτό, πιστεύω πως θα πρέπει να συγκρίνουμε τα IQ μας. Τότε θα σας πως ποιος θα κερδίσει. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Top
Some text some message..